6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Χωρίζω

Η διάσταση δεν προκαλεί αυτή καθεαυτή κακό στα παιδιά μας. Αυτό που δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά μας είναι ο βαθμός, η ένταση της σύγκρουσης ανάμεσα στους γονείς που βιώνουν τα παιδιά. Το γεγονός αυτό είναι παγκοσμίως παραδεκτό ότι είναι πολύ επιζήμιο για τα παιδιά.
Ας σκεφτούμε τα παιδιά μας.
Ας μάθουμε τρόπους διαχείρισης των διαφορών μας με τον άλλο γονέα έτσι ώστε να ανατρέφουμε μαζί τα παιδιά μας και να δημιουργήσουμε το καλύτερο δυνατό μέλλον για τα παιδιά μας. Η οικογενειακή μεσολάβηση έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να το πετύχετε. Υπάρχουν επίσης εκπαιδευμένοι μεσολαβητές που μπορούν να μιλήσουν με τα παιδιά.

 • ΠΡΙΝ ΤΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ

  Σκέφτεσαι το διαζύγιο;

  Σχεδόν όλοι όσοι παντρεύονται προσδοκούν έναν ευτυχισμένο γάμο που θα διαρκέσει μια ζωή. Τα ποσοστά διαζυγίου ωστόσο, δείχνουν ότι αρκετοί γάμοι φτάνουν στο διαζύγιο. Για να διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πιθανώς να έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να χωρίσεις. Πιθανώς να προβληματίζεσαι για τη σχέση σου με την/τον σύζυγό σου και αυτό να σου απορροφάει αρκετή από την συναισθηματική, πνευματική ή και σωματική σου δύναμη. Ίσως και να βιώνεις και σοβαρά προβλήματα εντός του γάμου όπως απιστία, βία ή εξάρτηση. Ακόμη και σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως γνωρίζουμε ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να πάρεις την απόφαση να χωρίσεις και να προχωρήσεις στη διαδικασία του διαζυγίου και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά.

  Υπάρχει «καλό» διαζύγιο;

  Το διαζύγιο είναι ένα από τα πιο δύσκολα και οδυνηρά πράγματα που θα κληθείτε να κάνετε στη ζωή σας. Και φυσικά οι δυσκολίες αφορούν όλη την οικογένεια, εσένα το/τη σύζυγο σου και τα παιδιά. Όμως υπάρχουν διαζύγια που αποφασίζονται και ολοκληρώνονται με έναν λειτουργικό τρόπο, θέτοντας σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών και μεριμνώντας ουσιαστικά για την προστασία τους.

  Να μείνω μαζί της/του για τα παιδιά;

  Δεν υπάρχει κανόνας. Ο γάμος και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσεις με όλες σου τις δυνάμεις. Όμως το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στα παιδιά είναι να υπάρχει μια έντονη και διαρκής διαμάχη και οι γονείς να μένουν μαζί. Το διαζύγιο μπορεί να είναι καλύτερο από μια βαθειά συγκρουσιακή σχέση μεταξύ των γονιών.

  Το διαζύγιο είναι πάντα κακό για τα παιδιά;

  Όταν το διαζύγιο γίνεται με ωριμότητα, ουσιαστικά αποτελεί μόνο μια αλλαγή σχέσης μεταξύ των γονέων. Οι γονείς από παντρεμένοι περνούν σε μια κατάσταση συνεργασίας στο γονεϊκό ρόλο. Όταν οι γονείς θέτουν πραγματικά σε προτεραιότητα τα παιδιά και εργάζονται από κοινού για να βρεθούν λύσεις, οι επιπτώσεις στα παιδιά είναι μικρότερες και μακροπρόθεσμα έχουν εξίσου καλές επιδόσεις με τα παιδιά παντρεμένων γονιών.

  Δε μπορώ να του/της μιλήσω. Πως θα συνεργαστώ μαζί του/της;

  Αυτή τη στιγμή πιθανώς να κυριαρχεί ο θυμός και η αντιπαλότητα. Είναι κατανοητό και αναμενόμενο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δυσάρεστη κατάσταση της ζωής σου. Αν είναι αποφασισμένος ο χωρισμός, το πιο βοηθητικό για σένα είναι να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση ως κάτι δεδομένο. Να αποδεχτείς αυτό που συμβαίνει ως μια πρόκληση και να προσπαθήσεις να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για τον εαυτό σου και τα παιδιά σου θέτοντας σε προτεραιότητα τα πραγματικά σημαντικά θέματα.

  Δυσκολεύομαι να το διαχειριστώ όλο αυτό. Που μπορώ να βρω υποστήριξη.

  Κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη για υποστήριξη και βοήθεια σε τέτοιες καταστάσεις. Η βοήθεια μπορεί να έρθει από διάφορες πηγές (οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι) και σε διάφορες μορφές (ψυχολογική, οικονομική, πρακτική). Αν βλέπεις ότι οι καταστάσεις και τα συναισθήματα είναι τόσο έντονα που δε μπορείς να τα διαχειριστείς με την υποστήριξη που έχεις, ενδεχομένως να σε βοηθήσει η επικοινωνία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

  Τι υποστήριξη προσφέρει το ΓΟΝ.ΙΣ.

  Το ΓΟΝ.ΙΣ. προσφέρει υποστήριξη πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο χωρίς κόστος. Διαθέτει ειδικούς σε διάφορους τομείς (ψυχολόγους, νομικούς, κοινωνικούς λειτουργούς), οι οποίοι θα ακούσουν τη δική σου περίπτωση και θα σου προσφέρουν την εμπειρία και την εξειδίκευσή τους. Επίσης το ΓΟΝ.ΙΣ. μπορεί να λειτουργήσει και ως ένας φορέας μεσολάβησης με το/τη σύντροφό σου, προκειμένου να βοηθηθούν και τα δύο μέρη προς όφελος των παιδιών.

  Τι είναι η μεσολάβηση

  Ίσως έχεις σκεφτεί κατά τη διάρκεια της διαφωνίας με το/τη σύντροφό σου ότι θα ήθελες να υπάρχει κάποιος που θα σας έλεγε ποιος έχει δίκιο ή ποιος φταίει. Ίσως το έχει σκεφτεί και ο/η σύντροφό σου. Η μεσολάβηση όμως δεν είναι δικαστήριο. Στη μεσολάβηση ο ειδικός θα επιχειρήσει να αναδείξει τις προτεραιότητες και να συμβάλει στη δημιουργία μιας σχέσης συνεργασίας για το μέλλον του παιδιού.

  Σε αρκετές χώρες του εξωτερικού, η μεσολάβηση έχει θεσπιστεί ως υποχρεωτική διαδικασία για το ζευγάρι με παιδιά πριν την εξέταση της αιτήσεως διαζυγίου από το δικαστήριο.

   

  Συμπεράσματα:

  Πριν καταλήξεις ότι η διάσταση είναι η μοναδική επιλογή και ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά, να είσαι σίγουρος/η ότι έχεις εξαντλήσει όλες τις άλλες επιλογές.

  Αν ξεκινάς τη διαδικασία του χωρισμού να θυμάσαι ότι:

  • Ο γονιός είναι για πάντα, είτε το ζευγάρι ζει μαζί είτε χωριστά.

  • Είσαι ο πατέρας τους ή η μητέρα τους ακόμη κι όταν δεν ζεις μαζί με τα παιδιά.

  • Είναι ο πατέρας τους ή η μητέρα τους ακόμη κι όταν δεν ζει μαζί με τα παιδιά.

  • Τα παιδιά ωφελούνται τα μέγιστα όταν ζουν κάτω από την ίδια στέγη με τους γονείς τους.

  • Είτε έχεις παιδιά είτε όχι μπορείς να ζητήσεις βοήθεια από ειδικούς για να διαμορφώσουν μια νέα σχέση μεταξύ σας.

  • Η ένταση ανάμεσα στο ζευγάρι μπορεί να μειωθεί με τη μεσολάβηση τρίτου.


   

 • ΠΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΙ ΤΟ ΘΥΜΟ ΜΟΥ;

  Επικεντρώνουμε την προσοχή μας σε ό,τι είναι σημαντικό αντί να ανησυχούμε για κάθε τι ασήμαντο που μας καταβάλλει:

  • Θέτουμε προτεραιότητα τα αισθήματα των παιδιών μας

  • Σκεφτόμαστε τι είναι καλύτερο για τα παιδιά μας

  • Δε συζητούμε μπροστά στα παιδιά

  Προσπαθούμε να εντοπίσουμε αν αυτό που προκαλεί το θυμό μας συμβαίνει τώρα ή έχει να κάνει με κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν. Υπάρχει βοήθεια για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το θυμό και το άγχος μας.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

 Μια ζεστή αγκαλιά! Που κοιτάτε με σεβασμό και σοβαρότητα το παιδί που κρύβεται μέσα μας! Σας ευχαριστώ για όλα! Τιμή μου που σας γνώρισα, και όσο σας γνωρίζω καλύτερα, τόσο συγκινούμαι!

Φανή Φθ
 • Οι εντυπώσεις που εισέπραξα από το ΓΟΝ.ΙΣ είναι πολλαπλές και σε πολλά επίπεδα. Είναι πάνω από όλα το τόσο ζεστό περιβάλλον από τους εθελοντές που σε κάνουν να αισθάνεσαι οικογένεια τους. Έχουν τόση υπέρμετρη ποιότητα συναισθημάτων που όταν φεύγει κάποιος από αυτό τον ευλογημένο χώρο, αισθάνεται τόσο πλήρης που αυτό κρατάει μέχρι την επόμενη συνεδρία. Το προσωπικό που αποτελείται από καταπληκτικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς κάνει εξαίρετη “δουλειά”, που απλά το εκφράζω έτσι ενώ για εκείνους είναι λειτούργημα, και αισθάνομαι ότι θα τους αδικήσω αν το αναφέρω σαν δουλειά. Αυτό που εισπράττω εγώ προσωπικά είναι ότι κάνουν μεγάλο αγώνα , παραμερίζοντας πολλές φορές και την προσωπική τους ζωή, ώστε να έχουν το αναμενόμενο ποθητό αποτέλεσμα που έχει ως σκοπό την υγιή λειτουργία της οικογένειας είτε είναι μαζί σαν έννοια, είτε οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν να είναι κάτω από την ίδια στέγη, αλλά είναι όλοι μαζί ξεχωριστά μια γοθιά. Όλοι οι εθελοντές φέρονται με μεγάλο αλτρουισμό και επειδή είναι μια προσπάθεια χωρίς οικονομικές απολαβές και η μόνη κατάθεση που υπάρχει είναι η κατάθεση ψυχής, η προσπάθεια τους στέφεται από επιτυχίες. Μιλώ πάντα σε προσωπικό επίπεδο γιατί η υπόθεση μου ήταν πολύ ιδιάζουσα και παρόλα ταύτα έγινε στο ΓΟΝ.ΙΣ υπεράνθρωπη προσπάθεια για μένα και το παιδί μου. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να ζητήσει βοήθεια από το κέντρο στήριξης οικογενειακών σχέσεων του ΓΟΝ.ΙΣ . Το ευχαριστώ είναι πολύ λίγο σε αυτό που έχουνε κάνει οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ από το ΓΟΝ.ΙΣ σε μένα. Σας ευχαριστούμε που ΥΠΑΡΧΕΤΕ.

Μαρία Παλλαντζά

 Πραγματικά ένα πολύ καλό βιωματικό σεμινάριο. Συγχαρητήρια! Ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Μαρία Λούβρου

 Σας ευχαριστώ πολύ για όλα.

Σοφία Κ

 Από τους λίγους φορείς που τιμούν το πνεύμα και τη φιλοσοφία του εθελοντισμού. Καλή συνέχεια στο έργο σας. Γιάννος Λ. Γ.Γ. Νέας Γενιάς

 • Μακάρι όλοι οι γονείς να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε πάντως.

Βαρβάρα, Βίκη, Μαριλίζα