6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Μετά το διαζύγιο τι;

 • Μόλις χώρισα και νιώθω ότι έχω χάσει την γη κάτω από τα πόδια μου ,τα δικαστήρια είναι μία μηχανή του χρόνου που με έχουν πάει πίσω, νιώθω γερασμένος/η, δεν ξέρω που θα βγει αυτή η κατάσταση . Αναρωτιέμαι………….

  Η όλη κατάσταση του διαζυγίου είναι πολύ πιεστική και χρονοβόρα , όταν δεν μπορούμε να συνεργαστούμε με τον άλλον γονέα και φτάνουμε να μας καθορίσουν κάποιο τρίτοι που είναι έξω από την οικογένειά μας θέματα που αφορούν την καθημερινότητά μας και την σχέση μας με το παιδί. Πράγματι είναι μία διαδικασία πρωτόγνωρη και δυσάρεστη και νιώθουμε σαν χαμένοι στο διάστημα που δεν ξέρουμε από πού πρέπει να πρωτοξεκινήσουμε και τι να περιμένουμε. Για αυτό το λόγο βρισκόμαστε δίπλα σε κάθε άνθρωπο που βρίσκεται σε αυτήν δύσκολη φάση και είμαστε διαθέσιμοι και πρόθυμοι να μοιραστεί μαζί μας την όλη κατάσταση που βιώνει αλλά παράλληλα του δίνεται και η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με μία ομάδα ανθρώπων που βρίσκονται στην ίδια ή σε παρόμοια κατάσταση και βίωσαν ή βιώνουν ακόμη τα ίδια συναισθήματα . Η πρώτη φάση του χωρισμού κουβαλά ένα συναισθηματικό φορτίο μαζί με πλήθος αναμνήσεων, καταστάσεων και συνήθως δυσάρεστων συναισθημάτων

 • To διαζύγιό μας είναι πολύ συγκρουσιακό με την/τον πρώην σύζυγο μου. Πρέπει να πω στα παιδιά μας πως περνούσαμε στον έγγαμο βίο μας;

  Όχι στα παιδιά δεν μιλάμε για όσα έχουν να κάνουν σε σχέση με τις μεταξύ μας διαφορές , πώς νιώθαμε εμείς στο γάμο μας ως σύζυγοι , δεν κατηγορώ τον / την πρώην σύντροφο μου.

 • Τι πρέπει να κάνω όταν έχω τα παιδιά ;

  Όταν είμαι με τα παιδιά μου πρέπει να περνώ ποιοτικό χρόνο, να κάνω δραστηριότητες όπως έκανα και πριν. Για παράδειγμα να μαγειρεύουμε μαζί και να κάνουμε δραστηριότητες που είναι κατάλληλες για την ηλικία τους .

 • Πρέπει να χουν επαφή τα παιδιά με τους δικούς μου συγγενείς;

  Ασφαλώς και είναι απαραίτητο να έχουν επαφή με τη γιαγιά και τον παππού , δεν αλλάζει κάτι στην συγγένεια .

 • Έμεινα άνεργος /η και δεν μπορώ να βάλω την διατροφή , πειράζει να την βάλω όταν θα έχω τη δυνατότητα ;

  Η διατροφή είναι απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας . Οφείλουμε να τη βάζουμε, έστω αυτά που μπορούμε, δεν γίνεται να μην κατατίθεται .

 • ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ;

  Οι λόγοι για τους οποίους κάποιοι γονείς δεν έχουν επαφή με τα παιδιά τους είναι πολλοί. Για παράδειγμα στην περίπτωσης μετοίκησης, μετεγκατάστασης ή για λόγους έλλειψης συνεννόησης.

  Στην περίπτωση όμως που η επικοινωνία μας για τα παιδιά μας ανάμεσα σε σας και την/τον πρώην σύζυγο έχει διακοπεί εντελώς, ή δεν λαμβάνουμε καμιά ανταπόκριση, τότε ίσως είναι καιρός να αναζητήσουμε συμβουλές ειδικών, όπως ο ψυχολόγος, ο μεσολαβητής ή ο δικηγόρος.

  Στην περίπτωση που υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία δεν τηρείται καθώς και στην περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις για τα παιδιά μας δεν είναι εφαρμόσιμες, τότε ο γονέας μπορεί να αιτηθεί στο δικαστήριο για μεταρρύθμιση ή ανάκληση της απόφασης.

   

 • ΠΟΙΑ ΣΤΑΣΗ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ;

  Ζητούμε από το φιλικό και οικογενειακό περιβάλλον να μην ασκεί κριτική για το διαζύγιο μας μπροστά στο παιδί και τους απαγορεύουμε να το συζητούν με το παιδί ή να κατηγορούν τον/την πρώην σύζυγο, διότι είναι αντιπαιδαγωγικό.

  Δε χρησιμοποιούμε φίλους και κυρίως τους συγγενείς ως μεσάζοντες στη δική μας διαμάχη. Συνήθως η επέμβαση των συγγενών φουντώνει τη διαμάχη του ζευγαριού.

  Το διαζύγιο είναι μια κατάσταση η οποία δεν είναι πάντοτε αρνητική αλλά μάλλον ωφέλιμη στις περιπτώσεις που μπορεί να αποφευχθούν επιπλέον συγκρούσεις και εντάσεις που θα επιτείνουν το ψυχολογικό άγχος του παιδιού και που μπορεί να γενικευτεί σε άλλους τομείς της καθημερινότητας και της υγείας του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το διαζύγιο είναι ευεργετικό όταν μπορούμε να το διαχειριστούμε με το/τη σύζυγο μας με ψυχραιμία και σύνεση.

   

ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας, δηλαδή την επιδίωξη του αυτονόητου. Την ίση και ισορροπημένη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Και το κυριότερο την επίρρωση του πραγματικού και αναγκαίου ρόλου του πατέρα, μετά το χωρισμό.

Καλπίδου Ελισσάβετ

 Από τους λίγους φορείς που τιμούν το πνεύμα και τη φιλοσοφία του εθελοντισμού. Καλή συνέχεια στο έργο σας. Γιάννος Λ. Γ.Γ. Νέας Γενιάς

 • Μακάρι όλοι οι γονείς να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε πάντως.

Βαρβάρα, Βίκη, Μαριλίζα

Αυτό που βλέπω και μ’ αρέσει είναι τα στελέχη του ΓΟΝ.ΙΣ πόσο καλά είναι και ενωμένα, γι’αυτό πρέπει και εύχομαι να συνεχίσετε έτσι γιατί πράγματι αυτός ο τομέας είναι πολύ δύσκολος. Συγχαρητήρια από ΕΦΗΜ. Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΤΩΝ

Γ. ΑΜΕΡΑΛΗΣ

 Ήταν πολύ χρήσιμο που σας γνώρισα όλους, εισηγήτριες, μέλη και συμμετέχοντες! Γέμισα γνώσεις και θετικά συναισθήματα. Σας ευχαριστώ πολύ από καρδιάς για την προσφορά σας και τη φιλοξενία!

Βίβιαν Αντωνοπούλου

 Ευχαριστούμε πάρα πολύ για τις γνώσεις που μας προσφέρατε! Είμαι σίγουρη ότι θα με βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία μου ως παιδαγωγός.

Σοφία