6972755552, 6986933787 info@gonis.org.gr
 
ΓΟΝ.ΙΣ.

ΕΙΜΑΣΤΕ
ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΓΟΝΕΙΣ

Στοχοποιημένοι γονείς που επιζούν από τη γονική αποξένωση

συνέπειες της αποξένωσης και στρατηγικές αντιμετώπισής (1) της (2)


Saulyn Lee-Maturana, Mandy L. Matthewson & Corinna Dwan 3
Journal of Child and Family Studies (vol. 29, pages 2268–2280), (2020)
(Μετάφραση, επιμέλεια για το ΓΟΝ.ΙΣ. : Δ. Λ. )


Περίληψη


Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν να περιγράψει τις συνέπειες της γονικής αποξένωσης και να εντοπίσει τις στρατηγικές αντιμετώπισης που χρησιμοποιούνται από στοχοποιημένους γονείς για την αντιμετώπιση της αποξένωσης.
Χρησιμοποιώντας έναν ποιοτικό περιγραφικό σχεδιασμό, 54 αυτοαναφερόμενοι στοχοποιημένοι γονείς 4 αποξενωμένοι από τα παιδιά τους, συμμετείχαν σε μια εις βάθος συνέντευξη.
Οι μαρτυρίες αναλύθηκαν μέσω θεματικής ανάλυσης και εντοπίστηκαν κοινά σημεία στις συνέπειες της αποξένωσης των στοχοποιημένων γονέων και στις στρατηγικές αντιμετώπισής της.
Προέκυψαν έξι υποθέματα που περιγράφουν διαφορετικές συνέπειες που βιώνουν οι στοχοποιημένοι γονείς λόγω της γονικής αποξένωσης:
συναισθηματική, συμπεριφορική, οικονομική-εργασιακή, γνωστική/ αντιληπτική, σωματική και κοινωνική. Επίσης, οκτώ διαφορετικοί τύποι στρατηγικών αντιμετώπισης αναγνωρίστηκαν και ταξινομήθηκαν σύμφωνα με τις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν από τους στοχοποιημένους γονείς.
Η γονική αποξένωση έχει σοβαρές συνέπειες για τους στοχοποιημένους γονείς, οι οποίες επηρεάζουν διάφορες πτυχές της ζωής τους.

Οι στοχοποιημένοι γονείς χρειάζονται περισσότερη κατανόηση, υποστήριξη και καθοδήγηση για να αντιμετωπίσουν την εμπειρία τους (5) .


    Σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας


 Το είκοσι τρία τοις εκατό (23%) των στοχοποιημένων γονέων σε αυτή τη μελέτη ανέφεραν ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας.
 Οι θεραπευτές και κοινωνικοί λειτουργοί θα πρέπει να αξιολογούν τον κίνδυνο αυτοκτονίας των στοχοποιημένων γονέων κατά τη διάρκεια των συνεδριών μαζί τους.
 Οι στοχοποιημένοι γονείς βιώνουν απελπισία ως μια γνήσια αντίδραση στη δύσκολη θέση τους, αλλά αυτή η απελπισίας μπορεί να διαιωνιστεί από αρνητικές αυτόματες σκέψεις.
 Οι στοχοποιημένοι γονείς μπορεί να ωφεληθούν από την εκμάθηση δεξιοτήτων όπως είναι οι τεχνικές αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και επεξεργαζόμαστε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουμε.
 Όταν οι στοχοποιημένοι γονείς χάνουν την επαφή με τα παιδιά τους, υφίστανται μια παραγνωρισμένη απώλεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη που δεν χαίρει αναγνώρισης ή δικαιωμάτων (6) .


-------------------------------------------------------------


1 (στμ): Η αντιμετώπιση της αποξένωσης νοείται σε επίπεδο ψυχολογικής αντιμετώπισης από τον στοχοποιημένο / αποξενωμένο γονέα, παρά αντιμετώπισης σε πρακτικό ή νομικό επίπεδο.


2 https://link.springer.com/article/10.1007/s10826-020-01725 1fbclid=IwAR1b_bE0foVyU6AuM_3guOS6i294vsTqN2hMVrlJKkc8VdhrwpSBewf8n6w

3 Saulyn Lee-Maturana (Ψυχολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Χιλή), Mandy L. Matthewson (Ψυχολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Αυστραλία), Corinna Dwan (Ψυχολόγος, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, Αυστραλία)


4 28 άνδρες και 26 γυναίκες


5 (στμ) Επίσης θα μπορούσε να εξαλειφθεί η «εμπειρία» τους μέσα από μια δίκαιη, παιδοκεντρική νομοθεσία, όπως ήδη συμβαίνει σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου και όπως συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στις χώρες που έχουν την περισσότερη ισότητα ανάμεσα στα δύο φύλλα αλλά και τα πλέον παιδοκεντρικά συστήματα (Σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς, Αυστραλία, Φινλανδία κ.α.), ώστε να
μην χρειάζεται κανένας άνθρωπος υποστήριξη επειδή έχει χάσει χωρίς την θέληση ή σύμφωνη γνώμη του τα εν ζωή παιδιά του ή τους εν ζωή γονείς του.


6 Η θλίψη χωρίς δικαιώματα εμφανίζεται όταν αυτή δεν υποστηρίζεται από την κοινωνία ή δεν αναγνωρίζεται ως θεμιτή. Γνωστή και ως κρυφό πένθος, η θλίψη αυτή συχνά δεν αναγνωρίζεται, επικυρώνεται ή κατανοείται. Οι στοχοποιημένοι γονείς λοιπόν αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν ανοιχτά την θλίψη τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, όπως αυξημένη μοναξιά, άγχος, κατάθλιψη και ντροπή. Σε μια περίοδο που αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται περισσότερο από ποτέ υποστήριξη και κατανόηση, δεν τους δίνεται καν η άδεια να θρηνήσουν (την απώλεια των ζωντανών παιδιών τους (στμ)).
Σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα, η θλίψη τους ακυρώνεται, ενώ υπάρχει και πλήρης έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης και πόρων που είναι τόσο ζωτικής σημασίας για κάθε άτομο κατά την αντιμετώπιση της θλίψης και της διαδικασίας θεραπείας από αυτήν. (Coping with disenfranchised grief: 5 steps to start healing - Nikki Moberly, December 14, 2021 https://www.betterup.com/blog/disenfranchised-grief)


(Μετάφραση, επιμέλεια για το ΓΟΝ.ΙΣ. : Δ. Λ. )



ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ

Telkom Jakarta 19/09/2023

Can you elaborate on some of the key consequences experienced by targeted parents as a result of parental alienation, as well as the coping strategies identified in the research? Tel U

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

Tο gonis.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το gonis.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.