Η Ψυχολογία της Αγάπης

   Η αγάπη ορίζεται ως ένα συναίσθημα δυνατής στοργής και δεσίματος. Σύμφωνα με τη θεωρία του R. Sternberg όλη η αγάπη αποτελείται από τρία στοιχεία: κοντινότητα, πάθος και δέσμευση.

Από τους συνδυασμούς αυτών των τριών στοιχείων προκύπτουν οκτώ διαφορετικά είδη αγάπης:

 

Η κοντινότητα είναι σημαντική και σταθερή παράμετρος σε κάθε τύπου σχέση – οικογενειακή, φιλική, ερωτική, ενώ οι ερωτικές σχέσεις διαφέρουν ως προς τα επίπεδα πάθους και δέσμευσης.

    Η αγάπη είναι τόσο απαραίτητη στο μυαλό και το κορμί μας όπως το οξυγόνο. Όσο περισσότερο αγαπάμε και αγαπιόμαστε τόσο πιο υγιείς θα είμαστε οργανικά και συναισθηματικά, ενώ αντιθέτως η έλλειψη αγάπης προδιαθέτει ρίσκα. Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι η έλλειψη αγάπης συνδέεται με την κατάθλιψη. Οι πιο πολλοί άνθρωποι σε κατάθλιψη δεν αγαπούν αρκετά τον εαυτό τους, δεν αισθάνονται ότι αγαπιούνται από τους άλλους και είναι εστιασμένοι τόσο στον εαυτό τους ώστε δεν επιτρέπουν να μάθουν να αγαπούν. Η αγάπη δεν περνά έξω από το παράθυρό μας.. Για να κερδίσουμε την αγάπη και να την κρατήσουμε χρειάζεται να είμαστε ενεργοί και να μάθουμε συγκεκριμένες δεξιότητες:

    Κατανόησε τη διαφορά μεταξύ έντονης ερωτικής έλξης και αγάπης.
    Συνειδητοποίησε ότι η αγάπη είναι «μια πράξη πρόθεσης» όπως είπε ο Eric Fromm.
    Ανέπτυξε εμπιστοσύνη επικοινωνώντας με τον άνθρωπό σου. Αναγνώρισε και διαπραγματεύσου τις διαφορές που έχεις με τον άλλο άνθρωπο. Οι διαφορές δύο ανθρώπων δεν χρειάζεται να μπαίνουν στη μέση της σχέσης αλλά να βρεθεί κοινός τόπος που είναι λειτουργικός και για τους δύο.
    Επικέντρωσε στον άλλο. Άφησε τον νάρκισσο εαυτό σου και δώσε στον άλλο αυτό που χρειάζεται για να είναι καλά. Όσο περισσότερο «ακούς» τις ανάγκες του άλλου και μαθαίνεις να τις καλύπτεις τόσο καλύτερα θα τα πας με την αγάπη.
    Δες την πραγματικότητα του άλλου. Βγες λίγο από την δική σου, δεν είναι η μοναδική!
    Σταμάτα να νιώθεις λίγος, ελλιπής. Αυτό, αργά η γρήγορα, θα το προβάλεις στον άλλο, νομίζοντας ότι ο άλλος σε βλέπει λίγο ή ελλιπή. Η αίσθηση αυτής της ανεπάρκειας, την οποία βιώνουμε επειδή έχουμε ταυτιστεί με το ανώριμο «Εγώ» μας, το ανώριμο κομμάτι εαυτού μας, είναι η βασική υπεύθυνη για την αδυναμία μας να δεχτούμε αγάπη και να την προσφέρουμε στους άλλους.  

    Αγαπήστε λοιπόν!

   Αγκαλιάστε τους δικούς σας ανθρώπους, συγγενείς, φίλους, τον/ την αγαπημένη σας. Πείτε τους ότι τους αγαπάτε και αφεθείτε στην αγάπη. Θα δείτε πόσο θα αλλάξει η ζωή σας. Πόση γαλήνη, ζεστασιά και ενέργεια θα ξεχυθεί από μέσα σας, βοηθώντας σας να προχωρήσετε τον εαυτό σας και τη ζωή σας!

 

*Το άρθρο αυτό αναδημοσιεύεται στο ιστότοπο του ΓΟΝ.ΙΣ. με την άδεια της Συγγραφέως Ειρήνης Ντάκου  Ψυχοθεραπεύτρια ΒΑ & MSc Ψυχολογίας, Εθελόντρια ΓΟΝ.ΙΣ. στο Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων

Εκπαίδευση στη Συστημική Θεραπευτική Προσέγγιση & τη Χοροθεραπεία, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού (με Πιστοποίηση για χρήση ψυχομετρικών τεστ)


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.
Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr