Ομάδες Υποστήριξης για τη Γονεική Ισότητα

ΓΟΝ.ΙΣ - Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων

  ΟΜΑΔΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΝΕΪΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Ο μη κυβερνητικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΓΟΝ.ΙΣ (Γονεϊκή Ισότητα για τα Δικαιώματα του Παιδιού) με χαρά και ικανοποίηση ανακοινώνει την έναρξη των υποστηρικτικών αυτών ομάδων 28 Φεβρουαρίου 2014 (12 συναντήσεις) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρώπινων Σχέσεων οι οποίες απευθύνονται σε μέλη του ΓΟΝ.ΙΣ.

Ο ΓΟΝ.ΙΣ ευχαριστεί θερμά την κυρία Χάρις Κατάκη κορυφαία και πολυγραφότατη ψυχολόγο για την υποστήριξη καθώς και για την προσφορά εθελοντικού έργου, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη δοκιμαζόμενη κοινωνική ομάδα των γονέων που βιώνουν συγκρουσιακό διαζύγιο.

Το διαζύγιο είναι μια απώλεια, πεθαίνει μια σχέση και διαλύεται μια οικογένεια με τη μορφή που είχε. Αυτό το κάνει τρομακτικά επώδυνο για όλους όσοι εμπλέκονται. Επιπλέον, οι γονείς βρίσκονται στην πολύ δύσκολη θέση να πρέπει να συνεργαστούν στην πολύπλοκη ιδιότητα του γονιού, με έναν άνθρωπο με τον οποίο είτε έχουν πάψει να είναι σύντροφοι είτε έχουν προβλήματα στη σχέση μαζί του.

Οι σημερινοί γονείς συχνά νοιώθουν μόνοι και αβοήθητοι, και στην προσπάθειά τους να μεγαλώσουν καλύτερα τα παιδιά τους αναζητούν τρόπους για να «μάθουν» πώς να ανταποκρίνονται καλύτερα στο δύσκολο και σύνθετο ρόλο τους, ο οποίος δεν στηρίζεται μόνο στην έμφυτη γνώση, στο ένστικτο και στην αγάπη. Αν λοιπόν ένας γονιός χρειάζεται ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστήριξη στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του γονιού, τι να πούμε για εκείνους που καλούνται να λειτουργήσουν ως γονείς ενώ βιώνουν τον κυκεώνα συναισθημάτων που προκαλούνται σε μια μεγάλη απώλεια όπως το διαζύγιο ή/και από τις δυσκολίες στη σχέση με το σύντροφό τους.

Οι ομάδες συμβουλευτικής για τη γονεϊκή ισότητα απευθύνονται σε γονείς που πιστεύουν ότι για την αρμονική και ολοκληρωμένη ανατροφή του παιδιού είναι απαραίτητη η παρουσία και των δύο γονέων, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση (εντός ή εκτός γάμου, ή από ελεύθερη ένωση), και αναζητούν τρόπους να συνεργαστούν ισότιμα με τον άλλο γονέα των παιδιών τους, έτσι ώστε να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και με τους δύο γονείς τους και σε ένα περιβάλλον αγάπης, αποδοχής, κατανόησης και συνεργασίας και όχι σ’ ένα πεδίο μάχης ή ψυχρού πολέμου.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων όμως, είναι απαραίτητο πρώτα να γίνουν έργα υποδομής, να τεθούν οι βάσεις προσωπικής ανάπτυξης του ενός τουλάχιστον από τους δύο γονείς.

Με το παραπάνω σκεπτικό, η θεματολογία των ομάδων συμβουλευτικής για τη γονεϊκή ισότητα διαμορφώνεται ως εξής:

- Δεξιότητες επικοινωνίας και διαχείριση διαφωνιών και συγκρούσεων: Να αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν και επικοινωνήσουν καλύτερα με τα παιδιά τους αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στην ανατροφή τους.

- Προσωπική ανάπτυξη: Για να κατανοήσουμε και να επικοινωνήσουμε όμως με τους άλλους, είναι προϋπόθεση η απόκτηση αυτογνωσίας και κατανόησης του εαυτού μας. - Μοίρασμα εμπειριών και προβληματισμών με άλλους γονείς: η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση συμβάλει στην κατανόηση, αποδοχή και επικοινωνία με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό μας!

- Ενημέρωση, βιωματική μάθηση: όσοι συμμετάσχουν θα αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς και σημαντικές βιωματικές εμπειρίες μέσα από τη διεργασία των ομάδων και τη συζήτηση. Μέσα από τη βιωματική εμπειρία της ομάδας, οι γονείς μοιράζονται τα προβλήματα και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν και να επεξεργάζονται τα συναισθήματα τους καθώς και τις ανάγκες όλων και έτσι και έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν συνθήκες συνεργασίας και ισοτιμίες όπου όλοι οι εμπλεκόμενοι αντλούν κατά κύριο λόγο χαρά και ικανοποίηση, και όχι μοναξιά, πόνο, συγκρούσεις και αποξένωση.

Επί μέρους θέματα θα αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα των συμμετεχόντων.

Οι ομάδες υποστήριξης για την γονεϊκή ισότητα πραγματοποιούνται ΔΩΡΕΑΝ στα πλαίσια του μη επιχορηγούμενου (κατ’ επιλογή) μη κυβερνητικού οργανισμού ΓΟΝΙ.Σ, για τα δικαιώματα του παιδιού και την ανατροφή του και από τους δύο γονείς.

Στοιχεία Επικοινωνίας με τον Σύλλογο ΓΟΝ.ΙΣ. Αιόλου 102 , 3ος Όροφος , Ομόνοια, ΑΘΗΝΑ , 2103251850 – 6972755552 , info@gonis.org.gr , www.gonis.org.gr   fb  https://www.facebook.com/gonisgr   https://www.facebook.com/gonis.org    t @GONIS_NGO

Στοιχεία Επικοινωνίας με το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων ,Κονίτσης 33 ,Μαρούσι,210 8063665, 210 6129290 ,Fax 210 8062113 , www.ergastirio.eu  ,  e-mail: info@ergastirio.eu


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.
Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr