Ομάδα Εργασίας απο το ΥΔΔΑΔ για το ζήτημα της συνεπιμέλειας

Το γιοφύρι της Άρτας

 

 

Με ικανοποίηση επιβεβαιώθηκε και εντός της βουλής η πρόθεση της παρούσας ηγεσίας του ΥΔΔΑΔ για την μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου προς την κατεύθυνση της κοινής ανατροφής των παιδιών και από τους δύο γονείς. Δεδομένων των συνθηκών αποτελεί αναγκαιότητα να αποτυπωθεί και στο Νομικό Οικοδόμημα της χώρας αυτό που η κοινωνία έχει υιοθετήσει στην πράξη χρόνια τώρα. Αυτό δηλαδή που συχνά συμβαίνει όταν ολοκληρωθούν οι κοστοβόρες , χρονοβόρες, συγκρουσιακές και αναποτελεσματικές διαδικασίες της όποιας Δικαστικής απόφασης. Οι διαζευγμένοι γονείς αφού έχουν συγκρουστεί για χρόνια με επίκεντρο κυρίως το παιδί συνειδητοποιούν αργά ή γρήγορα ότι,

α) ουσιαστικά είναι απαραίτητοι και οι δύο και ότι το παιδί τους έχει ανάγκη και τους δύο,

β) ανεξάρτητα αν χώρισαν ως σύζυγοι είναι απαραίτητη ή συνεργασία τους ως γονείς,

γ) είναι μόνοι τους σε αυτό, και έχουν αποκλειστικά όλη την ευθύνη της ανατροφής αλλά και ότι δυστυχώς οι συνέπειες της σύγκρουσης τους αντανακλούν τελικά στο παιδί τους και στους ίδιους και,

δ) τελικά η σύγκρουση δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

 

 

Η ανάγκη μεταρρύθμισης ή για άλλους ολοκλήρωσης της αναθεώρησης  του Οικογενειακού Δικαίου του 1983  έχει καθυστερήσει 40 χρόνια.

       Αυτά τα 40 χρόνια αποδείχθηκε ότι ,

α) δεν μπορεί η πολιτεία να παρέμβει στην ρύθμιση του συναισθήματος των γονέων ,

β) δεν προστατεύεται το παιδί και η παιδική ηλικία όταν γίνεται επίκεντρο στη διαμάχη δυο πρώην συζύγων μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι θα είναι πάντα γονείς,

γ) οι αποφάσεις των Δικαστηρίων (Νομολογία) μένουν κενό γραμμα και συχνά δεν εφαρμόζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο χρόνος που χάνεται όμως είναι αναντικατάστατος για το παιδί και τους γονείς και,

δ) η δικαστική πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα στις οικογενειακές υποθέσεις πριν και μετά από ένα διαζύγιο δεν εξυπηρετεί κανένα  κυρίως τα παιδιά αλλα και τους γονείς. Ενώ αποτελεί σπατάλη πόρων και χρόνου χωρίς αποτέλεσμα.

 

Για όλα τα παραπάνω πέραν της κοινής λογικής, ο ΓΟΝΙΣ έχει τα στοιχεία που τα αποδεικνύουν και τις δοκιμασμένες λύσεις που μόνο μαγικές δεν είναι. Η επίσημη υιοθέτηση και από την τωρινή ηγεσία του ΥΔΔΑΔ των θέσεων αυτών μας ικανοποιεί αλλά δεν μας καθησυχάζει καθόλου.

Είναι γεγονός ότι και ανάλογες ηγεσίες του ΥΔΔΑΔ στο παρελθόν είχαν δεχτεί τις λύσεις που προτείνουμε και προχώρησαν σε ανάλογα νομοσχέδια ( 2008 και 2014) που όμως τελικά δεν έφτασαν στη ψήφιση για διάφορους λόγους.

Είναι γεγονός ότι όλες οι ηγεσίες του ΥΔΔΑΔ απο το 2013 μέχρι και το 2019 ανεξάρτητα κόμματος και πολιτικής έχουν δημιουργήσει Νομοπαρασκευαστικές επιτροπές για την τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αλλά χωρίς να δώσουν τελικά λύση.

Είναι γεγονός ότι έχει γίνει ένα βήμα με το θεσμό της διαμεσολάβησης αλλά χωρίς την ανάλογη τροποποίηση σε δικονομικό και νομοθετικό επίπεδο είναι προβληματική όσον αφορά την ισότιμη μεταχείριση των μερών και την αποτελεσματικότητα του θεσμού.

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις καλές προθέσεις της παρούσας Κυβέρνησης τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά και τα εμπόδια,ας ελπίσουμε να αποδειχτεί ικανή να τα ξεπεράσει.

 

 

 

Σύσταση Ομάδας Εργασίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για την αναθεώρηση διατάξεων του οικογενειακού δικαίου που αφορούν στο ζήτημα της συνεπιμέλειας τέκνων. ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΔΔΑΔ  εδώ 

 

Στα πλαίσια για το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού»

Άρθρο 05: Οικογενειακό περιβάλλον και εναλλακτική φροντίδα (ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 2014) δείτε εδώ 


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.
Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr