Γονεϊκός προγραμματισμός ανατροφής

Μαίρη γεωργιάδου

Συναινετικό διαζύγιο σημαίνει λύση της σχέσης του ζευγαριού, τη λύση του γάμου και όχι τη διάλυση της οικογένειας. Η οικογένεια στην αρχική της μορφή είναι πυρηνική, αποτελείται δηλαδή από τους δύο γονείς και τα παιδιά τους. Με τη λύση του γάμου η οικογένεια γίνεται διπυρηνική, αποτελείται από δύο πυρήνες, δύο σπίτια, το ένα του πατέρα και το άλλο της μητέρας, όπου τα παιδιά περνούν χρόνο και με τους δύο τους γονείς.

Έτσι λοιπόν, ο δικαστής/συμβολαιογράφος για να επικυρώσει το συναινετικό διαζύγιο χρειάζεται και ένα συμφωνητικό το οποίο υπογράφουν και οι δύο γονείς. Το συμφωνητικό αυτό κατά τη γνώμη μας αποτελεί το ουσιαστικό διακύβευμα για τα παιδιά, αφού οι γονείς θα πρέπει να αποφασίσουν από κοινού για τα παρακάτω:

 

α)  τόπο διαμονής των παιδιών

β)   θέματα υγείας των παιδιών

γ)   εκπαίδευση/σχολείο των παιδιών

δ)   θρήσκευμα παιδιών

ε)    βάφτιση και ονοματοδοσία παιδιών

στ)  θέματα που αφορούν την ασφάλεια των παιδιών

ζ)    καθημερινή ανατροφή των παιδιών

η)    κοινά αποκτηθέντα ακίνητα και εισοδήματα

Ο δικαστής/συμβολαιογράφος περιμένει λοιπόν ότι θα προσκομίσουν οι γονείς ένα κοινό συμφωνητικό με όλα τα παραπάνω συμφωνημένα και από τις δύο πλευρές.

Αν δεν προσκομίσουν ένα συμφωνητικό τότε πρέπει να δηλώσουν στο δικαστή αν περνούν στη δικαστική αντιδικία όσον αφορά τα παιδιά, την επιμέλεια, την ανατροφή και τη διατροφή για τα παιδιά.

Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι ο δικαστής περιμένει ότι οι δύο γονείς θα έχουν εξαντλήσει όλα τα εξωδικαστικά μέσα (διαμεσολάβηση, συμβουλευτική γάμου/οικογένειας).

Δεν είναι απαραίτητο να έχετε δικαστική απόφαση για να προχωρήσετε στις απαραίτητες διευθετήσεις που αφορούν τα παιδιά σας και την καθημερινότητα τους μετά το διαζύγιο. Το μόνο που είναι αναγκαίο και αποτελεσματικό για όλους και κυρίως για τα παιδιά, είναι μια ξεκάθαρη συμφωνία.

 

   Κάθε περίπτωση ξεχωριστή 
 
Το πως στην κάθε περίπτωση μπορεί να υλοποιηθεί ο καλύτερος γονεϊκός προγραμματισμός αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, διαλόγου, διαβούλευσης με ειδικούς και εντέλει απόφασης του δικαστή επί της διαφοράς. Έτσι και μετά την σύνταξη λεπτομερέστατου προγράμματος αποφεύγονται διενέξεις λόγω των αρνητικών συναισθημάτων και της έλλειψης εμπιστοσύνης που πιθανόν να υπάρχουν στους γονείς λόγω του διαζυγίου και καλλιεργείται η αναγκαία συνεργασία τους στην ανατροφή του παιδιού.
Έστω και σε διαφορετικά σπίτια για το παιδί και την ανατροφή του διασφαλίζονται δύο μυαλά, τέσσερα χέρια, δύο γονείς για κάθε παιδί.

Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.

Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr