Προληπτικός έλεγχος σκολίωσης

στο 2ο Φεστιβάλ Παιδιαδρομή

Προληπτικός έλεγχος σκολίωσης στο 2ο Φεστιβάλ Παιδιαδρομή
Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, από 12:00 έως 18:00


Ο Προληπτικός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη μυοσκελετικών προβλημάτων ανάπτυξης και στάσης όπως σκολίωση , προβλήματων ανάπτυξης κάτω άκρων πραγματοποιήθηκε  δωρεάν το Σάββατο 3 και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, από 12:00 έως 18:00, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στα πλαίσια των δράσεων του ΓΟΝ.ΙΣ. στη 2η Παιδιαδρομή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η επιτυχής αντιμετώπιση της σκολίωσης στηρίζεται αδιαμφισβήτητα στην έγκαιρη διάγνωση.

  Συνήθως στα πλαίσια της διαδικασίας περιλαμβάνονται:

α) η οπτική επισκόπηση της ράχης του παιδιού, από τον ειδικό επαγγελματία υγείας και

β) η επαλήθευση των μοιρών της απόκλισης, της σπονδυλικής στήλης από το φυσιολογικό, με ακτινογραφία.

Με κατάλληλη εκπαίδευση, οι γονείς μπορεί να είναι οι πρώτοι που θα παρατηρήσουν έγκαιρα τα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν την έναρξη της σκολίωσης, όπως

 

Όλα τα παραπάνω αφορούν τη γρήγορη διαπίστωση μίας κατάστασης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

  Η επιτυχής πρόγνωση της προδιάθεσης για σκολίωση, άρα της πρόληψης, βρίσκεται στην ακριβή μέτρηση των κάτω άκρων.

Συγκεκριμένα το 90% των ανθρώπων έχουν ασυμμετρία στο μήκος των κάτω άκρων («ανισοσκελία»)από 4χιλιοστά και πάνω, που είναι αδύνατον να ανιχνευτεί εάν δε γίνει ο κατάλληλος έλεγχος. Αυτή η απόκλιση, ανάλογα με το μέγεθος της ανισοσκελίας,  ενεργοποιεί αντανακλαστικούς αντισταθμιστικούς μηχανισμούς που οδηγούν σταδιακά στο «στράβωμα» της σπονδυλικής στήλης, επομένως της σκολίωσης.

Στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Παιδιαδρομή, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας πραγματοποιήθηκε δωρεάν εξονυχιστικός προληπτικός έλεγχος.

Ο υπεύθυνος μετρήσεων*,έδωσε απαντήσεις ως προς:

α) την ύπαρξη σκολίωσης,

β) τη προδιάθεση για σκολίωση

γ) τη προδιάθεση για δημιουργία άλλων παθήσεων του σκελετού, των μυών ή των αρθρώσεων του αναπτυσσόμενου παιδιού.


Η εθελοντική αυτή δράση  πραγματοποιήθηκε Σάββατο 3 & Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου : 12.00 - 18.00 .

Η ομάδα εθελοντών Φυσικοθεραπευτών του ΓΟΝ.ΙΣ. με επικεφαλής τον Φυσικοθεραπευτή Κο Πετρούτσο και με ειδικό εξοπλισμό  πραγματοποιησε τον προληπτικό έλεγχο σε όλα τα παιδιά που οι γονείς τους το επιθυμούσαν.

Μετρήθηκαν συνολικά 63 παιδιά ηλικίας από 4 ως και 10 ετών. Η διάρκεια της εξέτασης για κάθε παιδάκι ήταν κατά μέσο όρο 10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης οι γονείς ερωτήθηκαν αν έχουν παρατηρήσει κάτι περίεργο στη βάδιση το συντονισμό ή τη στάση του παιδιού τους και αν έχει το παιδί παραπονεθεί ποτέ για πόνους ή ενοχλήσεις. Έπειτα ακολούθησε σύντομη φυσική εκτίμηση της όρθιας στάσης, της σπονδυλικής στήλης σε καθιστή θέση και των κάτω άκρων. Στα κάτω άκρα μετρήθηκε η συμμετρία ως προς το μήκος των κνημών και μηριαίων και οι φυσιολογικές γωνίες συστροφής αυτών.

Από το δείγμα (Ν=63), το 8% (Ν=5) ήταν απόλυτα φυσιολογικό σε όλες τις μετρήσεις. Μόνο το 3% (Ν=3) παρουσίασε κανονική σκολίωση ήπιου βαθμού. Το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος (89%) παρουσίασε ανισοσκελία, μία παρατήρηση που έρχεται σε συμφωνία με διεθνείς έρευνες. Το δείγμα αυτό ενώ δε παρουσίασε σκολίωση στη καθιστή θέση, δημιουργούσε λειτουργική σκολίωση στην όρθια θέση. Από τις παρατηρήσεις μας, που έρχονται σε συμφωνία με διεθνείς έρευνες προκύπτει το συμπέρασμα ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την κατά παράδοση «φυσιολογική ανισοσκελία» ως βασικό προδιαθεσικό παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε εγκατάσταση πραγματικής σκολίωσης ιδιαίτερα κατά τη φάση της απότομης ανάπτυξης του παιδιού.

Όπως όλες οι δράσεις του Συλλόγου μας, έτσι και αυτή βασίστηκε αποκλειστικά στην εθελοντική και ενεργό συμμετοχή φίλων και μελών.

Το 2ο Φεστιβάλ “Παιδιαδρομή”  διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Δήμου Πειραιά και του Πανεπιστημίου Αθηνών – Εργαστήριο Αστροφυσικής. !


*Κος Στέλιος Πετρούτσος PT, MSc.

Specialist Musculoskeletal and Sports Physio

Applied Lower Limb Biomechanist

Επικεφαλής της ομάδας Εθελοντών Φυσικοθεραπευτών του ΓΟΝ.ΙΣ.


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.
Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr