Δραστηριότητες 2009

Δραστηριότητες 2009

Το 1978 ήρθε η ισότητα των φύλων, το 1983 καταργήθηκε ότι «ο ανήρ είναι η κεφαλή της οικογενείας» και η προίκα, το 1992 κυρώθηκε σύμβαση της Νέας Υόρκης για τα δικαιώματα του παιδιού της οποίας το άρθρο 18 αναφέρει ότι το παιδί έχει δικαίωμα ανατροφής και από τους δύο γονείς του άσχετα αν αυτοί συγκατοικούν ή είναι παντρεμένοι. Μεταγενέστερες ευρωπαϊκές συμβάσεις εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο.

Μετά το 1983 η γονική μέριμνα ασκείται και από τους δύο γονείς και περιέχει την διοίκηση της περιουσίας την δικαστική εκπροσώπηση και την επιμέλεια. Η επιμέλεια περιέχει την επιλογή του τόπου κατοικίας την ανατροφή, την υγεία και την φροντίδα του παιδιού.

Στην περίπτωση διάσπασης της έγγαμης συμβίωσης ακόμα και σήμερα και παρά τις εξελίξεις στο δίκαιο του παιδιού η επιμέλεια ανατίθεται μόνο στην μητέρα. Ασφαλώς αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πιο πάνω αρχή και για τον λόγο αυτό οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ έχουν εισάγει την συνεπιμέλεια και από τους δύο γονείς.

Ο σύλλογος μας αναφέρει στον Συνήγορο του Παιδιού, στο Υπουργείο Παιδείας,  στην ΕΕ, στον ΟΗΕ ότι στην Ελλάδα του σήμερα, ακόμα ... υπάρχουν "γονείς πίσω από τα κάγκελα"!.

Το γεγονώς αυτό αποτελεί ακόμα μια παραβίαση της ΔΣΔΠ και πρεπει το υπουργείο Παιδείας να δωσει σαφείς οδηγείες στους εκπαιδευτικούς.

Γονείς που δεν τους επιτρέπεται να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του σχολείου, να μάθουν για την πρόοδο του παιδιού τους και που φυσικά αποκλείονται από την λήψη οποιασδήποτε απόφασης που το αφορά.

Οι διευθυντές των σχολείων απομακρύνουν όλους αυτούς τους «ενοχλητικούς γονείς» επείδη ο εχων την επιμελεια γονέας δεν επιθυμεί να ενημερωνεται ο αλλος γονιός..

Είναι η ανικανότητα του εκπαιδευτικού συστήματος να διαχειριστεί τις εντάσεις μεταξύ των γονέων που οδήγησε στην αναγκαστική στέρηση του παιδιού από την παρουσία του άλλου γονέα και την ουσιαστική συμμετοχή του στην ανατροφή του παιδιού.

Πιστεύουμε ότι ο διευθυντής του σχολείου πρέπει να συνεπικουρείται από σχολικούς κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολογικές υπηρεσίες, έτσι ώστε οι εντάσεις να μένουν έξω από τα κάγκελα και όχι οι γονείς. Το αμεσο μετρο είναι να δοθούν σαφείς και απλές οδηγίες στους εκπαιδευτικούς απο το αρμόδιο Υπουργείο.

 
Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 21-1-09

Καθηγητές Πανεπιστημίου και Ερευνητές των Επιστημών Κοινωνιολογίας, Ιατρικής και Νομικής προσέγγισαν το ζήτημα παρουσιάζοντας τις πρωτότυπες εργασίες τους για το ζήτημα στο ακαδημαϊκό και ευρύτερο κοινό.

Χρειάζονται  θαρραλέα βήματα από την πολιτεία για ν’ ανταποκριθεί η χώρα μας στην σημερινή ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού στα οποία περιλαμβάνεται και η ισότητα των γονέων τους.

Για τον λόγο αυτό, ομάδα ακαδημαϊκών, μέλη και φίλοι του σωματείου μας, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη Ημερίδα στην Αθήνα για την ισότητα των γονέων και την ανατροφή των παιδιών.

(δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την ημερίδα)

 

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ 2009

Την 24 Απριλίου 2009,στον πεζόδρομο της οδού Κοραή διοργανώσαμε αιμοδοσία προσφοράς αίματος για τα παιδιά  με την κινητή μονάδα αιμοληψίας του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία" και την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων. Ο όμιλος ΟΥΝΕΣΚΟ Πειραιά και Νήσων συμμετείχε στην διοργάνωση με ιδιαίτερα ωραία παρουσία στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Ναι, τραγουδήσαμε μαζί με την Ζανέτα καλά τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου με την συνοδεία στο αρμόνιο της Χριστίνας. Ο Ανδρέας με την κιθάρα του τραγούδησε και τη δική του σύνθεσή «my stolen child» και φυσικά συγκίνησε. Φυσικά, συμμετείχαν και παιδιά παίζοντας και ζωγραφίζοντας. (δείτε φωτογραφίες και video της εκδήλωσης)

Απευθυνθήκαμε και στους περαστικούς για να συμμετάσχουν στην αιμοδοσία επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά της γονεϊκής αποξένωσης 25 Απριλίου δίνοντας τους ενημερωτικό υλικό και παρουσιάζοντας την εφημερίδα μας για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Για τις ανάγκες της ημέρας φορούσαμε όλοι μπλουζάκια – καπελάκια με το σύνθημα «όχι παιδιά με ένα γονέα».

Η αιμοδοσία είχε μεγαλύτερη επιτυχία από την αναμενόμενη. Χαρακτηριστικά, παρά το ότι η κινητή μονάδα έμεινε παραπάνω δύο ώρες, πολλοί εθελοντές αιμοδότες δεν μπόρεσαν να δώσουν ...

 

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ 30 -05-2009

Στην συνέχεια της ίδιας εκδήλωσης, την 30η Απριλίου 2009 συνδιοργανώσαμε με τον Όμιλο Πειραιώς και Νήσων για την ΟΥΝΕΣΚΟ και τον πρόεδρό του κ. Ι. Μαρωνίτη εκδήλωση στην Πινακοθήκη Πειραιά με θέμα την Γονεϊκή Αποξένωση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της βουλευτού κας Ράγου- Μεντζελοπούλου που μας είπε, ότι κατ’ εντολή του Προέδρου της Βουλής κ. Σιούφα και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης πρόκειται να κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι νομοσχέδιο για την «συνεπιμέλεια».

Οι ομιλητές κα Βάγια Τάξου (ψυχολόγος), κα Μ. Μωραίτη (ψυχολόγος), κα Ε. Σίντρου (κοινωνικός λειτουργός) και Ε. Μητσοπούλου (δικηγόρος) ανέπτυξαν το θέμα και η κα Π. Παπαρρηγοπούλου (καθηγήτρια Νομικής Σχολής) έκλεισε την εκδήλωση.

Ο χώρος του νεοκλασικού κτιρίου της Πινακοθήκης είναι υψηλής αισθητικής και μέσα σ’ αυτόν η χορωδία του Όμιλου Πειραιώς και Νήσων ΟΥΝΕΣΚΟ με επιλεγμένες συνθέσεις μετέφερε εξίσου καλά με τους εκλεκτούς ομιλητές το μήνυμα «όχι παιδιά με ένα γονέα – όχι στην βαρβαρότητα της αποξένωσης».

Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους, όλους τους αιμοδότες, όλους τους χορηγούς και  το δίκτυο αλληλουποστήριξης ΓΟΝ.ΙΣ. για την πολύτιμη συμμετοχή τους. (δείτε τα σχετικά βίντεο και φωτογραφίες)

Μόνο μας έσοδο είναι οι συνδρομές των μελών μας και οι χορηγίες των φίλων μας. Δεν εξαρτώμαστε από το κράτος, από πολιτικά κόμματα, από το κοινωνικό κατεστημένο (διάφορα ιδρύματα) και από κοινοτικά ή άλλα προγράμματα από  επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Για τα δικά μας παιδιά ορθώνουμε τη δική μας φωνή.

• Ο σύλλογος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της βουλής βουλευτή κ. Γρηγόρη Νιώτη ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και κατανόηση για τους σκοπούς του συλλόγου. Θεωρούμε τιμή προς όλους μας, ότι μας συνεχάρη για τις δράσεις μας.

Την 9/7/2009 ο σύλλογος συναντήθηκε με την βουλευτή κα Α. Παπακώστα, υπεύθυνο γυναικείων θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας στην οποία αναπτύξαμε τις θέσεις μας για το ότι πρέπει τα παιδιά να μεγαλώνουν με δύο γονείς. Τονίσαμε ότι οι γυναίκες δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα παιδιά τους όταν εισαχθεί η συνεπιμέλεια αλλά αντίθετα αυτό θα οδηγήσει στην πραγματική ισότητα ανδρών γυναικών και στην συμφιλίωση των δύο φύλων και της οικογένειας. Επισημάναμε επίσης τις φορολογικές αδικίες και τα ζητήματα επιδοματικής πολιτικής που εισάγουν απαράδεκτες διακρίσεις σε βάρος των γονέων που δεν έχουν την επιμέλεια. Προτείναμε την λήψη μέτρων και την εισαγωγή θεσμών για το συμφέρον των παιδιών και των γονέων. Ζητήσαμε από την κυρία Παπακώστα, ως υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων της Νέας Δημοκρατίας, να στηρίξει το νομοσχέδιο το οποίο επί διετία προετοίμασαν οι υπουργοί κ.κ. Παπαληγούρας και Χατζηγάκης και το οποίο, αν και είχε κατατεθεί στην Βουλή τον Οκτώβριο του 2008, απεσύρθη για περαιτέρω επεξεργασία. Δεν είχαμε εκ μέρους της, συνέχεια στο αίτημά μας για από την πλευρά της υποστήριξη του αγώνα μας.

Την 27-5-09 ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας μας δέχτηκε προκειμένου να τον ενημερώσουμε για την άνιση φορολογική μεταχείριση που υφίσταται ο γονιός που δεν έχει την επιμέλεια που κατά κανόνα είναι ο πατέρας. Ο σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ. έχει καλέσει τα μέλη του φέτος να δηλώσουν στην φορολογική τους δήλωση (α) τα παιδιά ως προστατευόμενα μέλη και (β) να ζητήσουν φοροαπαλλαγή από το εισόδημά τους για τη διατροφή που καταβάλουν με δικαστική απόφαση ή με συμβολαιογραφική πράξη. Κατόπιν της αναμενόμενης άρνησης αυτού του αιτήματος από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ο ΓΟΝ.ΙΣ. καλεί τα μέλη του να καταθέσουν προσφυγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Επίσης, εκτός από τη φοροαπαλλαγή της διατροφής που καταβάλλεται με δικαστική απόφαση, ο σύλλογος τόνισε πως ο μη έχων την επιμέλεια γονέας δεν απολαμβάνει άλλων παροχών (οικονομικών και εργασιακών), όπως π.χ. απαλλαγή πρώτης κατοικίας για στεγαστικό δάνειο με συνυπολογισμό των παιδιών, οικογενειακά επιδόματα, γονεϊκές άδειες κτλ.). Με μία λέξη, ο γονέας που δεν έχει επιμέλεια θεωρείται ως πολίτης χωρίς τέκνα..!!! Επισημαίνουμε ότι όλα τα πιο πάνω οικονομικά και προσωπικά οφέλη τα απολαμβάνει ο γονέας που έχει την επιμέλεια και  μόνο. Το ορθό είναι να κατανεμηθούν οι φοροαπαλλαγές και τα επιδόματα μεταξύ των γονέων. Σε κάθε περίπτωση καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού ή μείωση της φορολογητέας ύλης δεν προκύπτει.

Στις 7/7/2009 η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΟΚ) κα Χρύσα Αράπογλου στην συνέχεια της συνάντησης με τον κ. Μπέζα κατέθεσε αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων για τα θέματα που μας αφορούν. Η απάντηση που δόθηκε από τον κ. Υπουργό επαναλαμβάνει τις γνωστές σε όλους διατάξεις που καλλιεργούν τις διακρίσεις και την ανισότητα χωρίς να μνημονεύεται κάποια ενέργεια προς θεραπεία της μεγάλης αδικίας που βιώνει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

 

Στις 21-06-2009 διοργανώθηκε στον πεζόδρομο του Θησείου μεγάλη εκδήλωση για την παγκόσμια γιορτή του πατέρα. Ζωντανή μουσική ακούστηκε από συγκροτήματα. Τα παιδιά μας έπαιξαν με τα παιχνίδια που μας διέθεσαν για την ημέρα. Πολιτικοί και επιστήμονες χαιρέτησαν την ημέρα και μίλησαν για την ιδιαίτερη σημασία της. Την είδηση κάλυψαν ζωντανά στο δελτίο ειδήσεων κρατικοί και ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ευχαριστούμε δημόσια όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης για την συνδρομή τους στην διοργάνωση και την ευγενική χορηγία των υπηρεσιών και των προϊόντων τους. (δείτε τα σχετικά video και φωτογραφίες)

• Ο Σύλλογος μας συναντήθηκε με τον τότε Πρόεδρο της επιτροπής Ισότητας της Βουλής Κο  Βασίλη Οικονόμου ο οποίος γνωρίζει τα θέματά μας ιδίως με την ιδιότητά του ως προέδρου της σχετικής ειδικής επιτροπής της Βουλής.

12-2009 Με την ευκαιρία των 20 ετών από την υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού της Νέας Υόρκης, διοργανώθηκε εκδήλωση στην Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών με ομιλητές τους καθηγητές κα Παπαδοπούλου - Κλαμαρή (οικογενειακού δικαίου) και κ. Δημητρόπουλο (συνταγματικού δικαίου) και τους εκπροσώπου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και του συλλόγου μας. Πέραν του θέματος της εκδήλωσης που μας αφορούσε καθ’ ολοκληρίαν, πρέπει ν’ αναφερθεί ότι η κύρια ομιλήτρια ήταν και η πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την συνεπιμέλεια, που είχε ολοκληρώσει το έργο της το 2008 αλλά η τότε Κυβέρνηση δεν το υπέβαλε προς ψήφιση στην Βουλή.11-12-2009 Τα 20 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού γιορτάσαμε σε πολύ μεγάλη εκδήλωση που διοργανώσαμε με τον Δήμο Αθηναίων και τον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» στο αμφιθέατρο του σταθμού στο Γκάζι.

Παρόντες ήσαν, εκτός από πολλά μέλη και φίλοι, και πάρα πολλά παιδιά.   Ο Σύλλογος ΓΟΝ.ΙΣ. σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Αθηναίων υπεύθυνο για τη Διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας κ. Χρήστο Τεντόμα και το σταθμό Αθήνα 9,84 οργάνωσαν εκδήλωση για τον εορτασμό της παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού στο Αμφιθέατρο του σταθμού Αθήνα 9,84 στην Τεχνόπολη (Γκάζι) την Παρασκευή 11-12-2009.

Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο υφυπουργός Παιδείας κ. Ιωάννης Πανάρετος, η βουλευτής κα Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τεντόμας, ο πρόεδρος του Αθήνα 9,84 κ. Αθανάσιος Καφέζας , η πρόεδρος του συλλόγου γυναικών του ΛΑΟΣ κα Βασιλική Τζιβιέρη.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Δέσποινα Τσαντέ.Ομιλητές οι κ.κ. Τεντόμας Χρήστος η παιδοψυχολόγος Ε. Μαυράκη,  δικηγόροι εκπρόσωποι του ΓΟΝ.ΙΣ.  Μετά τις ομιλίες ακολούθησε παιδική παράσταση.Η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά στον αέρα.

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Αθηναίων το σταθμό Αθήνα 9,84 , τον αντιδήμαρχο κ.Χρ.Τεντόμα και τους παρευρεθέντες για την επιτυχία της εκδήλωσης.

(δείτε τα σχετικά video και φωτογραφίες από την εκδήλωση)

• Ο σύλλογος συναντήθηκε με τον βουλευτή κ. Κώστα Σκανδαλίδη, πρόεδρο της επιτροπής δικαιοσύνης της Βουλής. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον άκουσε τα θέματά μας και τις προτάσεις μας και μας βοήθησε ιδιαίτερα με την ιδιότητά του να προωθήσουμε τα αιτήματά μας.

• Με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδη συναντήθηκε ο Σύλλογος

• Σε εκδήλωση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με την παρουσία του κ. Υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. – Κατσιφάρα μίλησε ο σύλλογος ζητώντας – για πρώτη φορά σε τέτοια εκδήλωση – την εισαγωγή της συνεπιμέλειας και των συναφών αιτημάτων.

• Μετά από πρόσκληση μίλησε ο σύλλογος την – στην ειδική επιτροπή ισότητας της Βουλής. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι κ.κ. Μόσχος συνήγορος του παιδιού, Γιαννόπουλος από το Χαμόγελο του Παιδιού, ο σύλλογός μας, το Ευρωπαϊκό Λόμπυ Γυναικών και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Η εισήγησή μας.

• Με άδεια της αρχής προστασίας δεδομένων και της διοίκησης του Πρωτοδικείου Αθηνών, ο ΓΟΝ.ΙΣ. Πειραιά κάνει μεγάλη έρευνα στο αρχείο του Δικαστηρίου προκειμένου ν’ αποτυπώσει την νομική πρακτική σε θέματα που αφορούν την επιμέλεια τέκνων. Πολλοί εθελοντές, μέλη και φίλοι του συλλόγου εργάζονται καθημερινά για την συλλογή στοιχείων ενώ καθηγητές Πανεπιστημίου ειδικοί στην στατιστική ανάλυση εποπτεύουν την αποδελτίωση.


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr