Άντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή

Β’ Μέρος

   Άντρες και γυναίκες: οι διαφορές υπάρχουν είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε, ούτε να τις εξαφανίσουμε, ούτε το επιθυμούμε. Αυτό ακριβώς είναι το μυστικό στην αρμονική συνύπαρξη των δύο φύλων.

   Ποιο όμως  είναι το συστατικό της επιτυχίας για να συμβαδίσουμε; Για να τα πάμε καλά στην καθημερινή συμβίωση χρειάζεται να αποδεχόμαστε, να αναμένουμε και να σεβόμαστε αυτές τις διαφορές. Είναι χρήσιμο να θυμόμαστε αυτές τις διαφορές όταν επικοινωνούμε για οτιδήποτε σημαντικό, όταν εκφράζουμε ενδιαφέρον και φροντίδα καθώς και όταν επιλύουμε συγκρούσεις.                         

 Τι μας εμποδίζει λοιπόν; Γιατί η καθημερινότητα ενός αγαπημένου αρχικά αντρόγυνου γίνεται μια καθημερινή κόλαση συγκρούσεων; Η γλώσσα του σώματος διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και από χώρα σε χώρα, βάσει της κουλτούρας και του πολιτισμού. Είναι απόλυτα φυσικό να  διαφέρει και ανάμεσα στα δύο φύλα, εφόσον μία σειρά από διαφορετικούς τρόπους ανατροφής και εμπειριών λαμβάνουν χώρα ανάλογα με το φύλο και ανάλογα με τις συνθήκες. Ενδεικτικά, τέτοιες διαφορές συναντάμε στα παιδικά τραγούδια, τα βιβλία, τα κινούμενα σχέδια, οι οποίες διαιωνίζουν στερεότυπα που συχνά αναδεικνύουν την απροστάτευτη ηρωίδα, η οποία περιμένει τον εντυπωσιακό πρίγκιπα για να την σώσει και να την παντρευτεί.  Ακόμα, πολλές φορές τα κορίτσια που φέρονται σαν αγοροκόριτσα είναι αποδεκτά, εν αντιθέσει με τα αγόρια που φέρονται σαν κορίτσια, τα οποία δέχονται επιπλήξεις όπως «μην κλαις», «μην κάνεις σαν κορίτσι» (Κυπραίου, 2014).

  Ωστόσο, πώς προέκυψε αυτό; Φυσικά, όλα έχουν τις δικές τους ρίζες και ξεκινούν από κάπου: οι άνδρες και οι γυναίκες εξελίχθηκαν διαφορετικά εξαιτίας της αναγκαιότητας. Οι άνδρες ιστορικά έπρεπε να  προστατεύσουν την οικογένεια και να κυνηγήσουν για να φέρουν τροφή και οι γυναίκες να αναθρέψουν τα παιδιά και να φροντίσουν την οικογένεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τόσο ο εγκέφαλός τους όσο και το σώμα τους να εξελιχθούν διαφορετικά. Έτσι λοιπόν, ο εγκέφαλος των ανδρών και των γυναικών ακολούθησαν διαφορετική πορεία εξέλιξης  για εκατομμύρια χρόνια και σήμερα γνωρίζουμε, ότι τα δύο φύλα επεξεργάζονται τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο. Επιπλέον, άνδρες και γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά, πιστεύουν διαφορετικά πράγματα  και έχουν διαφορετικές αντιλήψεις, προτεραιότητες και συμπεριφορές  (Νίκου Κατερίνα, 2012). Η σύγχρονη πραγματικότητα φυσικά έχει αλλάξει τα πάντα, όμως συχνά υπάρχει σύγχυση.  

   Σε τι θα μας βοηθήσει όμως η κατανόηση των διαφορών μας; Η βαθιά κατανόηση των διαφορών μας θα μας βοηθήσει να αποφύγουμε την απογοήτευση που νιώθουμε όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε και να καταλάβουμε το αντίθετο φύλο. Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να θεωρούμε, ότι το άλλο φύλο είναι σαν και εμάς, αισθάνεται όπως και εμείς και θέλει να ίδια πράγματα με εμάς. Έτσι, το πιο συχνό παράπονο των γυναικών είναι ότι οι άνδρες δεν τις ακούν, ενώ το αντίστοιχο παράπονο των ανδρών είναι ότι οι γυναίκες προσπαθούν να τους αλλάξουν.                                                                

  Αυτό το μπέρδεμα επικοινωνίας γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στις συντροφικές σχέσεις και εν συνεχεία στο γάμο. Τα δύο φύλα προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο την πραγματικότητα του γάμου. Ένας άντρας παντρεύεται για να «αράξει», να βρει το λιμάνι του και να ζει μέσα σε ένα ήσυχο και ήρεμο γάμο. Από την άλλη πλευρά, η γυναίκα «μπαίνει» στο γάμο, για να δημιουργήσει, να εξελιχθεί και να ξεκινήσει ένα ταξίδι αυτογνωσίας μαζί με το σύζυγό της. Βέβαια, οι δύο σύζυγοι θεωρούν ότι παντρεύονται για τον ίδιο λόγο, για να δημιουργήσουν από κοινού οικογένεια και να ζήσουν μαζί.

   Άντρες και γυναίκες πρέπει να θυμόμαστε, ότι υπάρχει η συνταγή για μια καλή επικοινωνία με το άλλο φύλο, αρκεί να είναι μεθοδευμένη και αξιόλογη η προσπάθεια που καταβάλλουμε, για να την επιτύχουμε. Η κακή διαχείριση μιας διαφωνίας οδηγεί με βεβαιότητα στη δημιουργία της αίσθησης ότι η επικοινωνία σου πέφτει στο κενό, και ο άλλος δε σε ακούει (Kyle Pruett, & Marsha Kline Pruett, 2013).                                                                                                                       

   Προσπαθώντας αμφότεροι για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στα δύο φύλα πετυχαίνουμε πράγματα. Κατανοώντας όλες αυτές τις διαφορές, άνδρες και γυναίκες θα μπορέσουν να πετύχουν μια αρμονική συνύπαρξη, την οποία θα διακρίνει ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή και όχι ο αγώνας για την πλήρη κατανόηση ή την αλλαγή του άλλου ή την επιβολή των επιθυμιών ή την κάλυψη των αναγκών ή συνδυασμοί των ανωτέρω. Ας αντικαταστήσουμε τα μη λειτουργικά στερεότυπα του παρελθόντος με άλλα που θα εμπεριέχουν την γνώση, την αποδοχή της διαφορετικότητας και τον αμοιβαίο σεβασμό. Όσο δύσκολο στην αρχή και αν είναι, συνειδητά αφήνουμε πίσω τις «οικείες συμπεριφορές» και με πολύ αγάπη μαζί, ας μοιραστούμε τις ευθύνες και τις χάρες τις καθημερινότητας σαν σύνολο, σαν οικογένεια, σαν ένα. Το ζητούμενο σήμερα και στο μέλλον είναι όχι ο επιμερισμός αλλά η συνεργασία και  η συνυπευθυνότητα όλων σε όλα. Πως θα γίνει αυτό;   Η λέξη κλειδί είναι ο αμοιβαίος σεβασμός, καθώς είναι μία αξία πολύ δυνατή και μια καλή αρχή, στην οποία θα στηρίζεται η επικοινωνία και η σχέση των δύο φύλων στην συνέχεια και στην καθημερινότητα τους σαν οικογένεια σε σταθερό έδαφος.

 
Βιβλιογραφία:

    Kyle Pruett & Marsha Kline Pruett: «ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», εκδόσεις ΜΚΟ ΓΟΝ.ΙΣ, 2013, σελ. 74 – 75, κεφάλαιο 4, «Η Δυναμική της Υγιούς Διαφωνίας».


Πηγές από το internet:

    Παναγιώτα Κυπραίου, «Διαφορές μεταξύ Αντρών και Γυναικών», 2014.
     Κατερίνα Νίκου, «Οι διαφορές των δύο φύλων»,  26 Νοεμβρίου 2012.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο αυτό «Άντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή. B' μέρος» είναι της Κοινωνιολόγου Έλενας Βράιλα, Εθελόντρια ειδικός στο Κέντρο Στήριξης Οικογενειακών Σχέσεων του Συλλόγου ΓΟΝ.ΙΣ

Δημοσιεύεται πρώτη φορά στον ιστότοπο του ΓΟΝ.ΙΣ.  σήμερα  6-7-2014 κατόπιν αδείας της συγγραφέως. Ευχαριστούμε θερμά την εθελόντρια μας για την συνεργασία.


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.
Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr