Έρευνα..Η ενεργός συμμετοχή του πατέρα - 24 μακροπρόθεσμων μελετών
Η ενεργός συμμετοχή του πατέρα και η επίδραση της στην ανάπτυξη / εξέλιξη του παιδιού : μια επιστημονική ανασκόπηση μακροπρόθεσμων μελετών. Παρουσίαση των κύριων σημείων
περισσότεραΈρευνα.. Μετοίκηση (Μετεγκατάσταση)
Μετοίκηση ( Μετεγκατάσταση, Αλλαγή Τόπου Κατοικίας ), Έρευνα και Δικαστική Αξιολόγηση, Μέρος Ι : Επίδραση και Αποτελέσματα της Μετεγκατάστασης- Μετοίκησης στα Παιδιά μετά το Διαζύγιο.
περισσότεραΈρευνα..Γιατί ο Πατέρας έχει σημασία για το Παιδί
Συλλογή αντικειμενικών ερευνών που δείχνουν ότι ο πατέρας αποτελεί βασικό και καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη του παιδιού, όταν έχει ενεργό συμμετοχή και φροντίδα στα παιδιά
περισσότεραΓονεϊκή αποξένωση και οι επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία του άντρα
Γονεϊκή αποξένωση ορίζεται ως η ψυχοσυναισθηματική κατάσταση κατά την οποία ένα παιδί που βιώνει το συγκρουσιακό διαζύγιο ή χωρισμό των γονέων του, συμμαχεί με τον ένα γονέα και απορρίπτει οποιαδήποτε σχέση με τον άλλο γονέα χωρίς κάποια συγκεκριμένη δικαιολογία που να ευσταθεί.
περισσότεραΤα δικαιώματα του παιδιού στο διαζύγιο
Ο R. Emery, (Ph.D), καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Κέντρου για παιδιά, οικογένειας και νόμου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), μέσα από τη μακρόχρονη ακαδημαϊκή, και κλινική του εμπειρία και έρευνα, κατέληξε σε έναν δεκάλογο δικαιωμάτων του παιδιού κατά το διαζύγιο. Οι γονείς που χωρίζουν εξακολουθούν να έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους. Αν καταφέρουν να τους προσφέρουν τα παρακάτω δικαιώματα, θα έχουν εκπληρώσει σε σημαντικό βαθμό αυτήν την γονική υποχρέωση.
περισσότεραΠότε να μιλήσω στα παιδιά για το διαζύγιο;
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των γονιών που χωρίζουν είναι η ανακοίνωση του διαζυγίου στα παιδιά. Είναι μια κατάσταση που φέρνει μπροστά έντονα συναισθήματα θλίψης, ενοχής και φόβου για τους γονείς, τα οποία πολλές φορές τους εμποδίζουν από το να μιλήσουν στα παιδιά με τρόπο βοηθητικό και υποστηρικτικό. Σε αυτό το άρθρο και στα επόμενα που ακολουθούν θα επιχειρήσουμε να αποδομήσουμε αυτή τη διαδικασία ξεκινώντας από το πότε θα πρέπει οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους.
περισσότεραΤι να πω στα παιδιά για το διαζύγιο;
Σε συνέχεια του άρθρου «Πότε να μιλήσω στα παιδιά για το διαζύγιο;», θα επιχειρήσουμε να απλοποιήσει κάπως την πραγματικά δύσκολη στιγμή που οι γονείς μιλάνε στα παιδιά για την απόφασή τους να χωρίσουν. Πολλές φορές οι γονείς μπροστά στο φόβο και την αγωνία τους για το πώς θα αντιδράσουν τα παιδιά στην ανακοίνωση του διαζυγίου αναβάλλουν διαρκώς αυτή τη στιγμή μέχρι που φτάνει ο ένας γονιός να φεύγει από το σπίτι.
περισσότεραΜαμά, μπαμπά…γιατί χωρίζετε;
Σε συνέχεια των άρθρων «Πότε να μιλήσω στα παιδιά για το διαζύγιο;» και «Τι να πω στα παιδιά για το διαζύγιο;», έρχεται αυτό το κείμενο για να ολοκληρώσει σε ένα πρώτο επίπεδο την ενημέρωση των γονιών που χωρίζουν σχετικά με τις συζητήσεις που πρέπει να κάνουν με τα παιδιά.
περισσότεραΝα μείνω ή να χωρίσω; Η δύσκολη απόφαση του διαζυγίου.
Το τέλος ενός γάμου αποτελεί μια τεράστια απόφαση και πολλοί περιγράφουν την αγωνία και την κουραστική προσπάθεια μέχρι να καταλήξουν στη "σωστή" επιλογή. Είναι μια διαδικασία με διαρκές "πάνω-κάτω" και "μπρος-πίσω". Μια διαδικασία, που σπάνια περιλαμβάνει βεβαιότητα και σιγουριά.
περισσότεραθεσμική μεταρρύθμιση του Οικογενειακού Δικαίου
Η συνταγματική αλλά και η διεθνής υποχρέωση της πολιτείας για την προστασία της οικογένειας, της γονεικής ιδιότητας των πολιτών της και του παιδιού δεν εξασφαλίζονται όταν αφαιρείται από τον ένα γονιό η ιδιότητα του γονέα ενώ ταυτόχρονα μετατίθενται όλες οι υποχρεώσεις ανατροφής στον άλλο. Η πολιτεία δεν έχει άλλα περιθώρια ν‘αποστρέφει το βλέμμα της απο την αναγκαία πλήρη και σοβαρή αλλαγή του οικογενειακού δικαίου η οποία αποτελεί βαριά ευθύνη της τόσο προς τις ενεργές όσο και ως προς τις επόμενες γενιές.
περισσότεραΔιαζύγιο: Διάλυση ή Λύση;
Οι επιπτώσεις στα παιδιά από τη διάλυση του γάμου των γονιών τους είναι πολλές και πολύπλευρες. Τα παιδιά συνήθως νιώθουν ενοχή καθώς πιστεύουν-συνειδητά και υποσυνείδητα-ότι ευθύνονται για το διαζύγιο των γονιών τους. Η ενοχή αυτή πηγάζει από τη διάθεση αυτοτιμωρίας τους που βασίζεται στη λανθασμένη αντίληψη ότι το διαζύγιο ήταν απόρροια της δικής τους αδυναμίας να ικανοποιήσουν τους γονείς τους. Εκτός όμως από το ψυχικό βάρος, το διαζύγιο μπορεί να επιφέρει σωματικές αλλαγές που επηρεάζουν τις μετέπειτα λειτουργίες τόσο σε επίπεδο σωματικής υγείας όσο και σε επίπεδα συμπεριφοράς και γενικότερων στάσεων.
περισσότεραΈρευνες για τη διανυκτέρευση βρεφών και νηπίων με τον πατέρα
Το άρθρο αυτό ασχολείται με συγκεκριμένες έρευνες που αφορούν τη διανυκτέρευση βρεφών, νηπίων και παιδιών προσχολικής ηλικίας σε περιπτώσεις διαζυγίου των γονέων. Θα παρουσιαστεί τι πραγματικά λένε αυτές οι έρευνες χωρίς την απομόνωση και (παρ)ερμηνεία συγκεκριμένων κομματιών των αποτελεσμάτων τους. Θα δοθούν πληροφορίες για κάποιες όχι και τόσο μικρές λεπτομέρειες της κάθε έρευνας, οι οποίες βοηθούν στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
περισσότεραΕκδηλώσεις Βίας στα σχολεία
Εκδηλώσεις Βίας στα σχολεία. Νέα μαστιγα "bullying". Κοινωνιολογική προσέγγιση
περισσότεραΘεατρικό Παιχνίδι και Διαδραστικό παραμύθι
Το θεατρικό παιχνίδι εύστοχα κατατάσσεται στην σχολική εκπαίδευση ως δημιουργική δραστηριότητα...Η ανάγκη του για να μιμηθεί είναι βασικό στοιχείο της ανάπτυξης του.Πολλά παιδιά είναι χωρισμένων γονέων, άλλα παιδιά τους έχουν και τους δυο αλλά... δένουν ακόμα περισσότερο το παιδί με τον γονιό και δείχνουν στο παιδί την πραγματική αγάπη...
περισσότεραΆντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή
Άντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή. B' μέρος
περισσότεραΆντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή
Άντρες και γυναίκες: Εμπόλεμη ζώνη ή ανακωχή - Α΄ μέρος - Ιστορική αναδρομή
περισσότεραΚαταστάσεις Κρίσης
Καταστάσεις Κρίσης... Ποίες είναι οι συνήθεις αντιδράσεις των παιδιών σε καταστάσεις κρίσης και πότε πρέπει να ανησυχούμε;
περισσότεραΔιαζύγιο και παιδί - Επικοινωνία γονέων
Διαζύγιο και παιδί - επικοινωνία γονέων. 5 συμβουλές για να διατηρήσουμε καλή επικοινωνία με τον/την πρώην
περισσότεραΗ συναισθηματική ευεξία του χωρισμένου πατέρα και η επίδραση της σχέσης του με τα παιδιά.
Μία από τις συχνότερα αναφερόμενες αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου είναι η αποδυνάμωση της σχέσης πατέρα-παιδιού. Αξίζει να παρατηρήσει κανείς ότι το επίπεδο της συναισθηματικής υγείας των χωρισμένων πατέρων σχετίζεται ιδιαίτερα με την ποσότητα της επικοινωνίας του πατέρα με τα παιδιά, το βαθμό εμπλοκής του πατέρα στην ζωή τους και το καθεστώς επιμέλειας. Σκοπός του άρθρου είναι να αναδείξει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του χωρισμένου πατέρα, οι οποίες σχετίζονται με τη μειωμένη επικοινωνία με το παιδί και να δώσει κάποια ερεθίσματα στον χωρισμένο πατέρα που αντιμετωπίζει τέτοιες δυσκολίες ώστε να σταθεί απέναντι σε αυτές με τρόπο που βοηθάει τον ίδιο και κατ’ επέκταση τη σχέση του με το παιδί.
περισσότεραΠως οι γονείς που διαχειρίζονται τον θυμό τους συμβάλλουν στην ευτυχία της οικογένειας τους.
Πως οι γονείς που διαχειρίζονται τον θυμό τους συμβάλλουν στην ευτυχία της οικογένειας τους.
περισσότεραΑΠΩΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΝΘΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ *
Τα συναισθήματα που σχετίζονται με το θάνατο και το πένθος, όπως η θλίψη, ο πόνος, η ανασφάλεια, ο φόβος, είναι αναμφισβήτητα επώδυνα και αφορούν τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποιο “μαγικό πέπλο” που να προστατεύει τα παιδιά καθώς, όπως προαναφέρθηκε, ο θάνατος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας της ζωής.
περισσότεραΠειθαρχία Του Παιδιού
Πειθαρχία Του Παιδιού. Υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από κάθε ανεπιθύμητη συμπεριφορά ενός παιδιού. Κάτι θέλει να μας δείξει με αυτή τη συμπεριφορά του. Κάτι θέλει να μας πει.
περισσότεραΤα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς
Τα παιδιά έχουν ανάγκη και τους δύο γονείς Κοινή επιμέλεια
περισσότεραΣυγκρουσιακά διαζύγια
Συγκρουσιακά διαζύγια «Τα παιδιά του Αρμαγεδδώνα» 5 Φεβρουαρίου 2011 Γεράσιμος Κολαΐτης Επίκ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Θηβών & Μικράς Ασίας
περισσότεραΟικογένεια και σχολική επίδοση Η επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος στη σχολική επίδοση του παιδιού **
Η σχολική επίδοση ορίζεται ως η αξιολόγηση της απόδοσης ενός μαθητή σε σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία και σχετίζεται με προσωπικούς, κοινωνικοπολιτισμικούς και οικογενειακούς παράγοντες.
περισσότεραΆγχος και Σχολική επίδοση
Το άγχος του αποχωρισμού μετατοπίζεται από την απομάκρυνση από το σπίτι, σ΄ένα ερέθισμα που είναι το σχολείο, το οποίο μέχρι χθες ήταν ουδέτερο. Το συναίσθημα αυτό έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλωθεί ή να ενταθεί όταν συνυπάρξουν και άλλοι παράγοντες όπως ένα αυταρχικός και τιμωρητικός δάσκαλος , πολυπληθείς τάξεις κ.ά. Οι διάφορες εκδηλώσεις της σχολικής φοβίας, είτε είναι ψυχοσωματικά συμπτώματα, είτε αιτιάσεις για το σχολείο, αποβλέπουν κυρίως στο να πείσουν τους γονείς να επιτρέψουν στο παιδί να μην πάει στο σχολείο. Σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις κοινό ψυχολογικό υπόστρωμα είναι το άγχος του αποχωρισμού που βιώνει το παιδί.
περισσότεραΗ κοινωνικοποίηση και η συναισθηματική εξέλιξη του εμβρύου
Πόσο λοιπόν μας επηρεάζουν τα βιώματα κατά την περίοδο των εννέα μηνών? Πως πλάθεται η ταυτότητα μας, πώς επηρεάζονται οι περεταίρω διαπροσωπικές μας σχέσεις, (σχέση γονέα- παιδιού, σχέση ζευγαριού, επαγγελματικές σχέσεις) είναι ερωτήματα που απασχολούν πια όλους μας...Έρευνες παγκοσμίως παρουσιάζουν αποτελέσματα που δείχνουν καθαρά την επιρροή της ψυχικής κατάστασης της εγκύου και του κοινωνικού περίγυρου στο έμβρυο...
περισσότεραΌταν τελικά…οι γονείς χωρίζουν…
Ένα εξαιρετικό άρθρο δοσμένο με βιωματικό – οικείο τρόπο ... για ένα πρόβλημα, το οποίο στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων προκύπτει από τις «κακές» σχέσεις του ζευγαριού και μεταγγίζεται αδυσώπητα στα παιδιά αυτή η ακατάσχετη μεταβίβαση συναισθημάτων από τους γονείς προς το παιδί οδηγεί στην απώλεια της εμπιστοσύνης του παιδιού προς τους γονείς και μεταφέρει το παιδί στο μάτι του κυκλώνα ,όμως με ουσιαστικό ενδιαφέρον, τη φροντίδα και τη μέριμνα αμφοτέρων των γονιών θα μπορέσει αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει τα αρχικά, δυσάρεστα συναισθήματα...
περισσότεραΠαιδικό Δωμάτιο
Δημιουργήστε μαζί με τα παιδιά σας ένα λειτουργικό και ασφαλές παιδικό δωμάτιο ...
περισσότεραΠοιος λέει αλήθεια;
Μια γνώριμη εικόνα από δικαστική αίθουσα: Η Μαρία (μητέρα) κατηγορεί το Γιάννη (πατέρα) ότι συστηματικά δεν τηρεί το ωράριο της απόφασης επικοινωνίας με τον 7χρονο γιο τους. Ο Γιάννης το παραδέχεται, αλλά υποστηρίζει ότι το κάνει γιατί το παιδί διαμαρτύρεται και κλαίει όταν είναι να επιστρέψει στη μητέρα του. Η Μαρία βρίσκει τις κατηγορίες αυτές γελοίες και υποστηρίζει ότι ο γιος της λέει για τον πατέρα του, ότι είναι κακός και ότι τον αφήνει τις περισσότερες ώρες μόνο του στη γιαγιά. Μπορείτε να μαντέψετε ποιος από τους δύο γονείς λέει την αλήθεια;
περισσότεραΑπώλεια και Πένθος κατά την Παιδική Ηλικία
Είναι γεγονός πως κάθε παιδί αποτελεί μία ξεχωριστή οντότητα και με γνώμονα αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται. Όμως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η ψυχολογική και συναισθηματική του κατάσταση εξαρτώνται, σε μεγάλο βαθμό, από τους ενήλικες που το περιβάλλουν. Ειδικά κατά την περίοδο του πένθους, οι ενήλικες πρέπει να είναι ενσυνείδητοι παρατηρητές των συναισθημάτων και των αναγκών του, ούτως ώστε να του παρέχουν τη στήριξη και τη φροντίδα που χρειάζεται...
περισσότεραEΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΕΚΝΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Η συνεπιμέλεια των ανηλίκων τέκνων, βασίζεται στις αρχές της νομιμότητας και της ισότητας και αποτελεί εξέλιξη υπαρχόντων θεσμών και διατάξεων, συνεπώς η υιοθέτησή της είναι μονόδρομος για την επίλυση του ζητήματος αναμόρφωσης του οικογενειακού δικαίου, όπως προκύπτει στις μέρες μας...
περισσότεραΣύγχρονες μορφές οικογένειας
Στη φάση που βρισκόμαστε, η κρίση της οικογένειας έχει εστιαστεί στο πυρήνα της. Η σχέση του ζευγαριού, αποτελεί το πιο συχνό, περίπλοκο και δυσεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, θεραπευτές, σύμβουλοι γάμου και επαγγελματίες ψυχικής υγείας που ασχολούνται με παιδιά. Ο γάμος μεταβάλλεται σε μία σχέση που χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή αστάθεια. Το διαζύγιο από δυσλειτουργία μετατρέπεται σε επιλογή. Οι ανασυγκροημένες οικογένειες που προκύπτουν κυρίως από διαζύγια, αποτελούν πλέον την κυρίαρχη μορφή της οικογενειακής ζωής
περισσότεραΑπόφαση κατανομής της επιμέλειας στους γονείς
Ασφαλιστικά μέτρα. Συνεκδίκαση αιτήσεων προσωρινής ανάθεσης της αποκλειστικής επιμέλειας ανήλικου τέκνου στους αιτούντες εν διαστάσει συζύγους και καταβολής προσωρινής διατροφής για λογαριασμό του. Κατανομή από το δικαστήριο της άσκησης της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου μεταξύ των γονέων του, στους οποίους ανήκε από κοινού και η γονική μέριμνα. Καταβολή από τον αιτούντα μειωμένης διατροφής για λογαριασμό του ανήλικου τέκνου, δεδομένου ότι η αιτούσα θα είχε την επιμέλεια του ανήλικου μόνο για 15 ημέρες τον μήνα και από κοινού με τον αλλο γονιό.
περισσότεραΓονεϊκή αποξένωση
Η διαταραχή της ισορροπίας στην ανατροφή των παιδιών οδηγεί σε διάφορα στάδια απομάκρυνσης του ενός γονιού από την καθημερινότητα με αντίστοιχα και ανάλογα προβλήματα και ελλείψεις στην ανατροφή του παιδιού. Σε ακραίες συνθήκες χάνεται κάθε επαφή με τον ένα γονιό. Όταν αυτό συμβεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα το παιδί αποξενώνεται από το γονιό του με σοβαρές συνέπειες στην ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη.
περισσότεραΤα ΔΙΑΖΥΓΙΑ και οι γεννήσεις παιδιών εκτος γάμου σε στοιχεία
Ο γάμος είναι πιθανό να απολέσει μερικώς τη σημασία του ως θεσμός-πλαίσιο μέσα στο οποίο τελείται η αναπαραγωγή και η ανατροφή των παιδιών.
περισσότεραΗ από Κοινού Ανατροφή των παιδιών και οι πολιτικές προστασίας της παιδικής ηλικίας
Ζητάω πολλά; Είμαι Παιδί και Άνθρωπος μαζί!
περισσότεραΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Η απο κοινού ανατροφή/κοινή επιμέλεια/συνεπιμέλεια των παιδιών είναι ζήτημα πολιτισμού και είναι δεδομένο ότι μπροστά στο συμφέρον του παιδιού να ανατρέφεται και από τους δύο γονείς κάμπτεται κάθε άλλο συμφέρον ενήλικα γονέα ανεξαρτήτως φύλου.
περισσότεραΚΟΙΝΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ και ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Οι γονείς καλύπτουν τα έξοδα του /των παδιών ανάλογα με τα εισοδήματα τους. Συνεπώς με την κοινή επιμέλεια δεν διακυβεύεται το δικαίωμα της διατροφής του παιδιού, τουναντίον εξασφαλίζεται η ισότιμη σχέση του παιδιού και με τους δύο γονείς του.
περισσότεραΣυνεπιμέλεια και ο Ν. 1329/83
Είναι τουλάχιστον εξωπραγματική η άποψη ότι μιλάμε πλέον για βλαπτική δυεπιμέλεια ή διεπιμέλεια και ότι η ρύθμιση του Ν. 1329/1983 δηλαδή οι σημερινές διατάξεις δεν χρήζουν τροποποιήσεως διότι δήθεν προβλέπουν ήδη τη «συνεπιμέλεια». Ο ν. 1329/1983 είναι χαρακτηριστικό νομοθέτημα αποκλειστικής επιμέλειας με την απερίφραστη διατύπωσή του στο άρθρο 1513 ΑΚ, καθώς και τη δομή των λοιπών διατάξεων του. Το γεγονός ότι έδινε δυνατότητα στους γονείς «αν αυτοί συμφωνούν» να την ασκούν από κοινού δεν αλλάζει καθόλου το περιεχόμενο και την κατεύθυνσή του, διότι είναι αυτονόητο σε κάθε ιδιωτική διαφορά ότι οι διάδικοι διατηρούν πάντοτε το δικαίωμα συμφωνίας. Το δικαστήριο όμως σε περίπτωση διαφωνίας, δηλαδή στις καθημερινές υποθέσεις αντιδικίας, δεν έχει άλλη δυνατότητα παρά μόνο την ανάθεση της αποκλειστικής επιμέλειας στον ένα γονέα, με τις γνωστές παθογένειες που προέκυψαν κατά τη μακρά δικαστηριακή εφαρμογή της.
περισσότερα