Τα δικαιώματα του παιδιού στο διαζύγιο

Ο R. Emery, (Ph.D), καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Κέντρου για παιδιά, οικογένειας και νόμου στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (ΗΠΑ), μέσα από τη μακρόχρονη ακαδημαϊκή, και κλινική του εμπειρία και έρευνα, κατέληξε σε έναν δεκάλογο δικαιωμάτων του παιδιού κατά το διαζύγιο. Ο R. Emery, υποστηρίζει πως οι γονείς που χωρίζουν εξακολουθούν να έχουν ευθύνη απέναντι στα παιδιά τους και πιστεύει πως αν καταφέρουν να τους προσφέρουν τα παρακάτω δικαιώματα, θα έχουν εκπληρώσει σε σημαντικό βαθμό αυτήν την γονική υποχρέωση.

Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού στο Διαζύγιο

Κάθε παιδί του οποίου οι γονείς χωρίζουν: Έχει το δικαίωμα

  1. Έχει το δικαίωμα να αγαπά και να αγαπιέται κι από τους δυο του γονείς, χωρίς να νιώθει ενοχές ή απόρριψη.
  2. Έχει το δικαίωμα  να προστατεύεται από το θυμό και την οργή που μπορεί να αισθάνονται οι γονείς του ο ένας για τον άλλο.
  3. Έχει το δικαίωμα να μη βρίσκεται στη μέση κάθε φορά που οι γονείς του συγκρούονται και να μην αναγκάζεται να επιλέξει το μέρος κάποιου, να  μην αναγκάζεται να μεταφέρει μηνύματα ή να ακούει παράπονα για τον έναν ή τον άλλο γονέα του.
  4. Έχει το δικαίωμα να μην πρέπει να διαλέξει έναν από τους δύο γονείς του σε βάρος του άλλου.
  5. Έχει το δικαίωμα να μην είναι υπεύθυνο για το συναισθηματικό βάρος των γονιών του.
  6. Έχει το δικαίωμα να ενημερώνεται από πριν για τις σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τη ζωή του, όπως για παράδειγμα, το γεγονός πως κάποιος από τους γονείς του ετοιμάζεται να μετακομίσει μακριά ή να ξαναπαντρευτεί.
  7. Έχει το δικαίωμα να οικονομική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της παιδικής του ηλικίας και των φοιτητικών του χρόνων.
  8. Έχει το δικαίωμα να έχει συναισθήματα, να εκφράζει τα συναισθήματα αυτά και να είναι και οι δυο γονείς του διαθέσιμοι να ακούσουν πώς νιώθει.
  9. Έχει το δικαίωμα για μια ζωή όσο το δυνατόν πιο κοντά στη ζωή που θα είχε αν οι γονείς του είχαν μείνει μαζί.
  10. Έχει το δικαίωμα να είναι παιδί.

Ο R. Emery είναι ένας από τους γνωστότερους ερευνητές και ακαδημαϊκούς στον τομέα των οικογενειακών σχέσεων και της ψυχικής υγείας των παιδιών. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την γονεϊκή σύγκρουση, το διαζύγιο, την επιμέλεια, την οικογενειακή βία αλλά και με άλλα σχετικά νομικά θέματα.

 

Απόδοση για το ΓΟΝΙΣ

Γ. Σταμούλος

Msc Συνθετική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.

Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr