Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού

Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού

Η προστασία της παιδικής ηλικίας αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας. Η ύπαρξη και λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προστασία του παιδιού καταδεικνύουν ότι διανύουμε το μεσαίωνα της παιδικής ηλικίας.

Δεν αναφέρομαι στους ενήλικες γονείς αν υποφέρουν ή όχι, γιατί εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Στόχος του ΓΟΝ.ΙΣ μαζί με τους εθελοντές ειδικούς που  στελεχώνουν το φορέα είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και όχι να πάρει ο ένας γονέας την επιμέλεια των παιδιών από τον άλλο γονέα.

Τα ζευγάρια που προσέρχονται είτε ατομικά είτε από κοινού στο φορέα και όχι μόνο, βιώνουν έντονα συγκρουσιακό διαζύγιο ή χωρισμό και διάσταση. Αποστολή μας είναι πρώτα να αποφορτιστούν, να επικεντρωθούν στην ανατροφή και την προστασία των παιδιών τους και στη  συνέχεια να καταλήξουν σε μια πολιτισμένη και υγιή συμφωνία που λέγεται κοινή επιμέλεια και η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των γονέων και να πάρει τη μορφή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την καθημερινότητα κάθε οικογένειας, κάθε παιδιού.

Τα παιδιά είναι ο πρώτος αδύναμος κρίκος μέσα στην κοινωνία. Οφείλουμε πρώτα εμείς οι γονείς να τα προστατέψουμε από εμάς τους ίδιους και τις αδυναμίες μας και μετά να ζητούμε ευθύνες από τρίτους ή να καταφεύγουμε στη δικαστική αντιδικία.

Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, έκρινα όμως ότι θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε. Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού απαρτίζεται από διάφορες παραμέτρους ( αποξένωση, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, εκφοβισμό, απειλές, χρήση ιδιότητας, επίκληση κρατικών φορέων και θεσμών).

Αναλυτικά, ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού έχει ως εξής (Πηγή: Domestic Abuse Intervention Programs, Duluth) :

Μήπως σας φαίνονται υπερβολικά;

Μήπως σας θυμίζουν κάτι;

Πως θα σας φαινόταν αν όλα αυτά τα βιώνατε εσείς αντί το παιδί σας;

Πως θέλετε να σας θυμάται το παιδί σας;

Μήπως αξίζει κάτι καλύτερο το παιδί σας;

 

Για το ΓΟΝ.ΙΣ 22 Νοεμβρίου 2017

 

Μαίρη Γεωργιάδου εκπαιδευτικός/μεταφράστρια/μετεκπαίδευση παίδων Αγ.Σοφία Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, ανάγκες της οικογένειας

 

 


Τα δικά σας σχόλια

Ο ΓΟΝ.ΙΣ. δημοσιεύει όλα τα σχόλια που αναρτούν οι επισκέπτες και είναι σχετικά με το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ιστοσελίδας Δεκτές είναι οι όλες οι απόψεις, ακόμη και όσες είναι αντίθετες με την φιλοσοφία, την εμπειρία και την γνώση του ΓΟΝ.ΙΣ. Όμως διατηρούμε το δικαίωμα να απορρίψουμε όσα σχόλια περιέχουν συκοφαντικό ή υβριστικό περιεχόμενο, καθώς και όσα σχόλια συστηματικά υποθάλπτουν το έργο του ΓΟΝ.ΙΣ.

Ακολουθήστε μας...


210 3251850

697 2755552

info@gonis.org.gr