Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού
Η προστασία της παιδικής ηλικίας αποτελεί κατά τη γνώμη μου τον ακρογωνιαίο λίθο μιας υγιούς κοινωνίας. Η ύπαρξη και λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την προστασία του παιδιού καταδεικνύουν ότι διανύουμε το μεσαίωνα της παιδικής ηλικίας.
Δεν αναφέρομαι στους ενήλικες γονείς αν υποφέρουν ή όχι, γιατί εμείς οι ενήλικες είμαστε υπεύθυνοι για την ομαλή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας. Στόχος του ΓΟΝ.ΙΣ μαζί με τους εθελοντές ειδικούς που στελεχώνουν το φορέα είναι η προστασία της παιδικής ηλικίας και όχι να πάρει ο ένας γονέας την επιμέλεια των παιδιών από τον άλλο γονέα.
Τα ζευγάρια που προσέρχονται είτε ατομικά είτε από κοινού στο φορέα και όχι μόνο, βιώνουν έντονα συγκρουσιακό διαζύγιο ή χωρισμό και διάσταση. Αποστολή μας είναι πρώτα να αποφορτιστούν, να επικεντρωθούν στην ανατροφή και την προστασία των παιδιών τους και στη συνέχεια να καταλήξουν σε μια πολιτισμένη και υγιή συμφωνία που λέγεται κοινή επιμέλεια και η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνεργασία των γονέων και να πάρει τη μορφή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και την καθημερινότητα κάθε οικογένειας, κάθε παιδιού.
Τα παιδιά είναι ο πρώτος αδύναμος κρίκος μέσα στην κοινωνία. Οφείλουμε πρώτα εμείς οι γονείς να τα προστατέψουμε από εμάς τους ίδιους και τις αδυναμίες μας και μετά να ζητούμε ευθύνες από τρίτους ή να καταφεύγουμε στη δικαστική αντιδικία.
Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού είναι γνωστός στην επιστημονική κοινότητα, έκρινα όμως ότι θα έπρεπε να τον παρουσιάσουμε. Ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού απαρτίζεται από διάφορες παραμέτρους ( αποξένωση, οικονομική και συναισθηματική κακοποίηση, εκφοβισμό, απειλές, χρήση ιδιότητας, επίκληση κρατικών φορέων και θεσμών).
Αναλυτικά, ο κύκλος κακοποίησης του παιδιού έχει ως εξής (Πηγή: Domestic Abuse Intervention Programs, Duluth) :
- Σωματική βία ( τσιμπήματα, κτυπήματα, κλωτσιές, σπρωξιές, πνίξιμο, στραμπούλιγμα καρπών)
- Σεξουαλική κακοποίηση ( αγγίγματα και φιλί στο στόμα, σεξουαλική ερμηνεία σε συμπεριφορές του παιδιού)
- Εκφοβισμός: επιβολή φόβου στο παιδί μέσα από βλέμματα, πράξεις, χειρονομίες, καταστροφή των προσωπικών του αντικειμένων εκμεταλλευόμενοι τη θέση μας, φωνάζοντας και ασκώντας βία στον άλλο γονέα, το κατοικίδιο και εν τέλει το παιδί.
- Επίκληση κρατικών φορέων και θεσμών: απειλή τιμωρίας με/από το Θεό, δικαστήριο, αστυνομία, σχολείο, σωφρωνιστήριο ανηλίκων, ανάδοχες οικογένειες, συγγενείς, ψυχιατρείο.
- Αποξένωση/απομόνωση: έλεγχος πρόσβασης/επικοινωνίας του παιδιού με συνομίληκους του, ενήλικες, αδέλφια του, τον άλλο γονέα, παππού και γιαγιά.
- Συναισθηματική κακοποίηση: υποτίμηση, βρισιές. Χρήση των παιδιών ως έμπιστων φίλων, αγγελιοφόρων μεταξύ των γονέων. Επίδειξη μη σταθερής συμπεριφοράς. Προσβολές στο παιδί.
- Οικονομική κακοποίηση: παραμέληση βασικών αναγκών του παιδιού (τροφή, ρούχα, καθαριότητα, ύπνος, διάβασμα), έλεγχος της συμπεριφοράς του παιδιού με αντάλλαγμα χρήματα ή υλικά αγαθά, κατασπατάληση του οικογενειακού εισοδήματος, μη καταβολή διατροφής του παιδιού, χρήση του παιδιού ως μοχλού πίεσης για οικονομικά ανταλλάγματα κατά το διαζύγιο.
- Απειλές: απειλή εγκατάλειψης, αυτοκτονίας, σωματικής βλάβης, περιορισμού ή πρόκλησης βλάβης σε άλλα αγαπημένα πρόσωπα.
- Κατάχρηση της γονεϊκής ιδιότητας: μεταχείριση του παιδιού ως υπηρέτη, τιμωρίες, επιβολή κυριαρχίας, παρέμβαση όταν μιλά το παιδί, άρνηση επικοινωνίας του παιδιού με τον άλλο γονέα και μη εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων επιμέλειας.
Μήπως σας φαίνονται υπερβολικά;
Μήπως σας θυμίζουν κάτι;
Πως θα σας φαινόταν αν όλα αυτά τα βιώνατε εσείς αντί το παιδί σας;
Πως θέλετε να σας θυμάται το παιδί σας;
Μήπως αξίζει κάτι καλύτερο το παιδί σας;
Για το ΓΟΝ.ΙΣ 22 Νοεμβρίου 2017
Μαίρη Γεωργιάδου εκπαιδευτικός/μεταφράστρια/μετεκπαίδευση παίδων Αγ.Σοφία Προαγωγή ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων, ανάγκες της οικογένειας